Naslovna Vojvodina U Vojvodini se spaja šest srednjih škola

U Vojvodini se spaja šest srednjih škola

PODELI

Optimizacija mreže srednjih škola zahvatiće i Vojvodinu, ali se prva spajanja očekuju tokom 2019. godine, jer najpre bi trebalo Skupština Vojvodine da donese odluku o spajanju škola.
“Predlozi pokrajinskih odluka u vezi sa optimizacijom mreže srednjih škola u Vojvodini su u izradi. Optimizacijom je planiran obuhvat šest srednjih škola. Nakon izrade konačnih predloga odluka, javnost će biti blagovremeno informisana”, poručuju za 021.rs u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.
Odlukom Vlade Srbije poznato je da će u Srbiji biti spojeno 14 škola, ali i da će se optimizacija mreže škola nastaviti u narednom periodu. Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je da Skupština Vojvodine već ima spremljene parove koje će spojiti, ali kako je leto, a poslanici sa poslom kreću tek od septembra, odluka još nije usvojena. Kako bi “plastično” objasnio šta znači spajanje škola, Šarčević je u gostovanju na televiziji N1 iskoristio Apatin kao primer.
“Ako imate Apatin u Vojvodini, imate jednu tehničku školu sa 700 đaka, sa ogromnim brojem profila, i imate drugu koja ima 40 đaka, kakav je problem da ovih 40 pređu kao odeljenje i profesori u ovu koja ima adekvatne uslove rada? Samo je pitanje da li treba dva direktora? Mislim da ne treba. Direktor može da ostane tehnoliški višak, kao i svaki profesor”, rekao je Šarčević.
Od prvog momenta kada se pojavila vest o spajanju srednjih škola, spekulisalo se o tehnološkim viškovima. Najpre je rečeno da će viškovi biti samo direktori. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) ne veruju u priču da tehnoloških viškova neće biti, ali ukazuju i na to da se odluke o spajanju škola donose bez njih.
“Nažalost, mi nijednog trenutka nismo bili kontaktirani, novosti saznajemo iz medija i to najbolje govori o tome kako oni zamišljaju socijalni dijalog. Ministar priča da neće biti otpuštanja, ali biće ih definitivno, kada se škole spoje neko će morati da ostane bez posla”, kaže za 021.rs predsednik USPRV Zvonimir Jović.
On navodi da se Unija zalagala za racionalizaciju mreže javnih škola, ali transparentno i pod određenim kriterijumima. To se, kaže, nije desilo, zbog čega pojedine načine spajanja škola ne mogu da podrže. Kao primer navodi slučaj spajanja škola u Kragujevcu.
“Dve škole će se spojiti, postaće jedna, i imaće 2.000 đaka. Ako se svi brinu za bezbednost dece, kvalitet obrazovanja, kako onda možete da formirate školu od 2.000 đaka? Neki čudni kriterijumi nam nisu jasni. U redu je ako škola nema dovoljno đaka, odeljenja, onda je i logično da dođe do spajanja, ali ovakvo spajanje kakvo se sada radi ne možemo da podržimo, a naročito ne možemo da podržimo jer nije transparentno, dodaje Jović.
Sindikati su, poručuje Jović, bili neprijatno iznenađeni kada su videli da je prethodna odluka o mreži srednjih škola izmenjena i kada su saznali da će još 14 škola biti spojeno. Iako su tražili sastanak sa predstavnicima sekretarijata za obrazovanje, kao i informacije o tome koje škole će biti spojene u Vojvodini, u Uniji tvrde da nisu dobili nikakav odgovor.
Predstavnici sindikata u Srbiji su ranije poručili da spajanje škola neće izazvati “dramaticna pomeranja”, ali da se može očekivati da tehnoloških viškova bude među nastavnicima opšteobrazovnih predmeta. S druge strane, u Ministarstvu prosvete je rečeno da će prioritet biti da se oni koji budu proglašeni tehnološkim viškom zbrinu na druga slobodna mesta u obrazovanju, ukoliko ona postoje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here