Naslovna IT “UBER” pokreće inicijativu za leteća vozila

“UBER” pokreće inicijativu za leteća vozila

PODELI

Vizija kompanije poznate po jeftinijem taksi prevozu je da koristi električne letelice koje će vertikalno poletati i sletati na uzdignute platforme.

Kompanija “Uber”, koja koja putem “android” aplikacije povezuje klijente sa vozačima koji koriste sopstvena vozila čime se ostvaruje jeftiniji taksi prevoz, unajmila je inženjera američke svemirske agencije Nase, koji bi trebalo da pomogne u inicijativi za razvoj industrije letećih automobila.

Inženjer Mark Mur pristupio je projektu “Uber Elevejt” čiji je cilj pružanje podrške kompanijama koje prave vozila, ali i blisko sarađuju sa regulatornim telima i vladama radi uspostavljanja budućih pravila ovog segmenta usluga saobraćaja, preneo je Glas Amerike.

Iz “Ubera” kažu da tu kompaniju za taksi prevoz vide kao katalizator, a u radu koji je objavljen još prošle godine opisuje se vizija vozila koja najviše liče na helikoptere, ali su tiša i jeftinija za masovnu proizvodnju.

U istom dokumentu piše da iako je vizija “Ubera” da koristi električna leteća vozila, koja će vertikalno poletati i sletati na uzdignute platforme, veoma ambiciozna, oni veruju da to može da bude postignuto u narednoj deceniji uz odgovarajuću saradnju.

Mur je u izjavi za “Blumberg” rekao da predviđa da će se u narednih godinu do tri godine pojaviti prototipovi letećih automobila sa pilotima.

Kompanija je saopštila da bi se korisnici običnim “Uberom” odvezli od svog doma do tzv. “vertiporta” gde bi se ukrcali u leteće vozilo, koje bi ih zatim prevezlo do “vertiporta” koji je najbliži njihovoj željenoj destinaciji.

Politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here