Naslovna Srem Šid Učenici u Šidu prave robote: Škola za 21. vek

Učenici u Šidu prave robote: Škola za 21. vek

Foto: EPA/Christopher Jue

Pre nekoliko dana učenici Osnovne škole “Sremski front” posetili su Tehničku školu “Nikola Tesla” i učestvovali u zajedničkoj robotičarskoj radionici, koju su vodili njihovi profesori Nebojša Čikarić i Nataša Miljanović.

Profesor Čikarić sprema učenike za međunarodno takmičenje iz robotike. Učenici programiraju dva robota koji treba da pređu tačno određenu stazu i da pokupe čaše koje stoje uokolo, a zatim da ih slože u predviđeni prostor. Naravno, ne smeju da se sudare međusobno, ali dobijaju dodatne bodove ako ispune i dodatni zadatak da usput kliknu na taster koji podiže jednu antenu.

Učenici programeri su prikazali osnovnoškolcima rad robota i mogli su se uveriti da roboti savršeno rade zadatke. Profesor Čikarić im je ispričao vrlo zanimljive detalje o svom predmetu i pozvao ih da jednog dana upišu smer za elektrotehničara računara i bave se robotikom.

“Robotika i programiranje su atraktivni i zanimljivi. Naši učenici su vrlo kreativni i rado učestvuju na takmičenjima poput ovoga koje treba da bude uskoro u Novom Sadu. To su profesije budućnosti”, istakao je profesor Čikarić.

Takođe, šestaci su isprobali i robotsku ruku i robotizovanu igračku bagera. Sve su to uređaji koje su učenici tehničke škole pravili na svojim časovima programiranja.

U toku radionice Dušan Rajakovac, učenik osmog razreda, sklopio je prema uputstvima profesora Čikarića, robota kojeg su osvojili osnovnoškolci na jednom takmičenju, a koji se zove Mikrozord. Njime upravlja mikrobit.

Kao trener u projektu “Škole za 21. vek” o mikrobitu je učenicima ispričala nastavnica Miljanović.

“Mikrobit je mini-računar koji u sebi ima i kompas i razne senzore, a može da se priključi na zvučnike i omogućava da učenici uče programiranje na lak i jednostavan način. Svako može da nauči da programira mikrobit. To je vrlo lako, pomoću blokova koji se nadovezuju. Kad osetite prve uspehe u programiranju mikrobita, onda poželite da sebi zadajete sve ozbiljnije zadatke”, rekla je nastavnica Nataša Miljanović.

IZVORb92
Prethodna vestKorona presek po gradovima Srbije
Sledeća vestBaraž za popunu Sremske lige: Odlični Irižani

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here