Naslovna Hronika Učenik ukrao nastavnici novac iz tašne i potrošio u igraonici!

Učenik ukrao nastavnici novac iz tašne i potrošio u igraonici!

PODELI
Foto: Pixabay/Ralphs_Fotos

U Mačvanskoj Mitrovici profesorka srpskog jezika koja radi u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“, ostala je šokirana kada je otkrila da joj je trinaestogodišnji učenik iz tašne, koju je ostavila u kabinetu, ukrao 50 evra.

Kako je rekla, incident se dogodio pre nekoliko dana, kada su svi u školi bili u gužvi oko priprema priredbe povodom Svetog Save. Svoj kabinet nikad ne zaključava i kako tvrdi, nikad to neće ni raditi.

Tog dana posle časa srpskog, svi đaci sa profesorkom otišli su na sprat, u svečanu salu da zajedno sa drugim učenicima gledaju probu Svetosavske priredbe. Profesorka je svoju tašnu ostavila na stolu u kabinetu i do 13,30 učestvovala na probi. Za to vreme, učenik je neometano ušao u kabinet, te imao vremena da hladnokrvno, bez ikakve žurbe i preturanja stvari po profesorkinoj tašni, otvori njen novčanik i iz pregrade uzme 50 evra!

Ona je tek kada se uveče vratila kući, da rasporedi svoj novac od plate za dažbine, primetila da joj fali tih 50 evra i odmah pozvala spremačicu škole da je pita da li je prilikom čišćenja kabineta pronašla novac.

Sutradan kada se obratila učenicima drugih odeljenja da joj je nestao novac, dvojica đaka su joj rekla da znaju ko je krivac jer im je kako kažu, on nudio skupocene cigarete, a to im je bilo sumnjivo s obzirom da dečak potiče iz siromašne romske porodice.

Profesorka je izdvojila dečaka za kog se sumnjalo da je to uradio i nakon kraćeg negiranja, sve joj je priznao.

Učenik je kako nezvanično saznajemo, već imao problema zbog delikventnog ponašanja u jednoj mitrovačkoj školi sa čime je upoznata policija. Živi u disfunkcionalnoj porodici, sa roditeljima sestrom i starijim bratom, koji je zbog krađa već boravio u Popravnom domu u Kruševcu.

Policija je o ovom slučaju obaveštena i u školu su došli inspektori za maloletničku delikvenciju i saslušali dečaka, koji je plačući sve ispričao, On je evre odmah promenio i potrošio u jednoj igraonici u gradu, igrajući igrice.

Kako je rekla profesorka, njoj je žao deteta, predaje mu i dalje se trudi da normalno drži nastavu u tom odeljenju, mada joj je prilično teško jer ga deca šikaniraju i viču mu “Lopove, lopove!”. Ona je ubeđena da dete ovde nije krivo, već su krive okolnosti, loše porodično okruženje i da ima nade da ga izvuku iz tog začaranog kruga i vrate na pravi put.

Direktor Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević-Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici izjavio je da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, pozvana policija, koja je potom o slučaju obavestila i Centar za socijalni rad.

Rekao je da je dete dalo izjavu, plakao je i pokajao se što je to uradio, ali novac nije mogao da vrati profesorki jer ga je potrošio. Obavešteni su i njegovi roditelji, njegova majka je domaćica a otac mu nije prisutan jer radi na brodu. Dodaje da je dečak loš učenik, da često odsustvuje sa nastave, ali će školske stručne službe pojačati pedagoško-psihološki rad sa njim. Svi se nadaju da će uspeti redovno da završi školu.

Kako Sremske vesti nezvanično saznaju, slična situacija dogodila se prošle nedelje i u rumskoj Gimnaziji “Stevan Puzić”, gde je takođe nestala određena količina novca. Slučaj je prijavljen policiji, a istraga je u toku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here