Naslovna Posao Učešće građana u kreiranju opštinskog budžeta

Učešće građana u kreiranju opštinskog budžeta

PODELI
Foto: ilustracija

Građani Rume imali su priliku da do 12. septembra pošalju svoje predloge lokalnoj samoupravi i na taj način doprinesu kreiranju opštinskog budžeta za narednu godinu.

Predlozi se šalju u formi anketnih listića koji se mogu popuniti u elektronskom obliku na sajtu opštine ili se mogu preuzeti u mesnim kancelarijama opštine Ruma. Tokom procesa prikupljanja predloga ne postoje ograničenja, što znači da jedna osoba može predložiti više različitih projektnih ideja.

Opština Ruma primenjuje praksu većeg participiranja građana u opštinskom budžetiranju godinama unazad i ona se pokazala kao veoma korisna, kako za lokalnu samoupravu, tako i za same građane. Pojedini projekti, koji prvenstveno nisu bili prioritetni za lokalnu samoupravu, nakon sugestija građana ipak su se našli u lokalnom budžetu i uspešno su realizovani. Samo tokom 2017. godine više od 3.000 građana je učestvovalo u donošenju odluka kako će se koristiti sredstva iz budžeta opštine Ruma, dok je poslednjih godina za projekte koje su građani predložili izdvojeno preko 50 miliona dinara.

Opština Ruma predviđa i održavanje javnih rasprava na kojima se budžetski procesi predstavljaju svim zainteresovanim građanima.

Koji predlozi građana su izglasani za 2019. godinu

Učešće javnosti u procesima izrade važnih planova i programa, kao i u kreiranju javnih politika na lokalnom nivou, predstavlja jedan od osnovnih principa dobre demokratske prakse i dobrog upravljanja lokalnom zajednicom. Tokom protekle godine, građani Rume su dobili mogućnost da daju svoj glas projektima koji su se našli na listi prioriteta opštine. Tri projekta, koja su dobila najveći broj glasova građana, uključena su u budžet za 2019. godinu.

Zaslugom građana izglasani su projekti uređenja dečijih igrališta u Lenjinovoj i Kosovskoj ulici, uređenje izletišta Borkovac, kao i autobuskih stajališta Žarkovac, Klenak, Kraljevci i Stejanovci. Za realizaciju ovih projekata bilo je namenjeno oko 15 miliona dinara. Sve ove informacije su dostupne u Građanskom vodiču kroz budžet opštine Ruma za 2019. godinu , koji na jasan i lako razumljiv način nudi informacije o tome u koje svrhe se koriste javna budžetska sredstva opštine Ruma.

Nacionalna kampanja ”DA se upoZNAMO”, koju sprovodi UNDP uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Unapređenje revizije na opštinskom nivou u cilju jačanja odgovornosti i efikasnosti u upravljanju javnim finansijama”, nudi informacije građanima o tome zašto je važno da učestvuju i na koji način mogu da pomognu svojim predlozima u planiranju i raspodeli gradskog ili opštinskog budžeta. Više informacija o kampanji na linku.

Kako izgleda procedura izglasavanja predloga građana?

Nakon prikupljanja, analizira se da li predlozi spadaju u nadležnost lokalne samouprave, kao i da li je njihova realizacija moguća u sledećoj budžetskoj godini. Potom se definiše lista prioritetnih predloga prema kojoj se dalje glasa, a građani daju svoju završnu reč i biraju jedan ili više projekata koji su se našli na listi.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here