Naslovna Srem Pećinci “Učini” mali ambasadori promovišu Obedsku baru

“Učini” mali ambasadori promovišu Obedsku baru

PODELI
Foto: Opština Pećinci

ŠIMANOVCI – Početkom ove školske godine, Osnovna škola “Dušan Jerković Uča” iz Šimanovaca priključila se projektu “Akademija za prirodu i ljude”, u okviru kojeg su članovi eko-tima “Uča za prirodu”, tokom posete Specijalnom rezervatu prirode Obedska bara, 6. aprila, proglašeni Ambasadorima ovog našeg bisera prirode.

Kako su rekli u šimanovačkoj školi, mali Ambasadori će od sada svoje naredne aktivnosti sprovoditi kao ambasadori projekta “Akademija za prirodu i ljude”, koji je podržan od strane WWF (World Wide Fund for Nature) Adria – svetskog fonda za prirodu koji se bavi zaštitom životne sredine. Cilj projekta je povezivanje obrazovnih institucija sa upravljačem zaštićenog područja, a krajnji ishod ovog projekta su učenici ambasadori zaštićenog područja.

Kako nam je rekla pomoćnica direktora šimanovačke osnovne škole Milana Padežanin, mali ambasadori će promovisati prirodne lepote i kulturno-istorijske vrednosti našeg zaštićenog područja – SRP Obedska bara.

-Projekat se sprovodi kroz više različitih oblasti – od formiranje tima pod nazivom “Uča za prirodu” koji čini 14 učenika od 2. do 7. razreda i 4 učiteljice, preko prikupljanja podataka za kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja pa do biodiverziteta – biljnog i životinjskog sveta koje je specifično za ovo područje. Istraživanjem i prikupljanjem podataka za kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja, nastala je kratka publikacija “Materijalno i nematerijalno nasleđe našeg kraja”. Jedan od zanimljivijih zadataka bio je izrada modela zaštićenog područja i njegovo prezentovanje pred komisijom WWF tima – rekla je Padežanin, i dodala da je za decu najzanimljiviji deo projakta upravo poseta Obedskoj bari i upoznavanje na terenu sa značajem prirode i načinima njene zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here