Naslovna Kultura Učionica iz prošlih vremena s magarećom klupom, deo nove postavke muzeja u...

Učionica iz prošlih vremena s magarećom klupom, deo nove postavke muzeja u Rumi

PODELI
Foto: Hooloovoo

Period koji je obeležila korona u Zavičajnom muzeju u Rumi iskorišćen je za uređenje muzejskih prostorija i depoa, a zahvaljujući sredstvima Opštine Ruma, posetioce dočekuje nova stalna postavka. Iako u razgledanje zbirki ulazi po pet osoba, individualnih poseta više je nego ranije.

U muzejskoj zgradi podignutoj daleke 1772. godine u Rumi, sredstvima barona Marka Pejačevića, u okviru nove postavke prepliću se istorijske, umetničke i etnološke zbirke.

Uz priču o osnivačima i imenu Rume do kućerka u Sremu, novina je enterijer vojvođanske kuće s kraja 19. veka sa spavaćom sobom od punog drveta iz Golubinaca.

Pažnju privlači i klavir iz Kulpinskog dvorca, koji je pripadao porodici Stratimirović, kasnije domu Dunđerskih, da bi potom bio prodat u Sremske Karlovce porodici Somborac.

“Porodica Mandić iz Rume za potrebe svoje kćerke i učenja sviranja na klaviru kupuje od njih taj klavir i  dospeva u Rumu 60-tih godina 20. veka, a evo, prošle godine je klavir došao da bude eksponat, poklonjen od strane gospođe Mandić uz neku malu nadoknadu, priča Branislav Konjević, direktor Zavičajnog muzeja u Rumi.

Kaže da je u zgradi koja je najpre bila škola za potrebe vlastelinstva grofa Pejačevića, postavljena i učionica iz prošlih vremena. Deo skamija donet je iz seoskih škola a sitni predmeti poklon su Pedagoškog muzeja.

Deca rado dolaze a u okviru radionica mogu mnogo da nauče.

“Naši sunarodnici, sigurno isto pamte, naše bake i deke, ovakav način funkcionisanja školskog sistema. U učionici je postojala i magareća klupa i pribor za vaspitanje dece, tipa šibe”, podseća Konjević.

U objektu koji je jedinstven primer “graničarske arhitekture” u Rumi čuva se i muzejsko blago iz opština Inđija, Stara Pazova i Pećinci, a grandiozni eksponati smešteni su u dvorište na otvorenom prostoru.

Osim rimskog sarkofaga, poseban ukras dvorišta muzeja u Rumi je ovaj monoksil, tj čamac iz jednog komada drveta koji potiče iz 17. veka. Pronađen je u Savi kod Sremske Mitrovice pre dve godine i donet ovde na sušenje i ostaće kao deo stalne postavke.

Iako su zbog opasnosti od širenja virusa svi letnji programi odloženi, ovde se nadaju da će ukidanjem vanredne situacije zainteresovanih za razgledanje istorijske riznice biti više uz poštovanje svih mera zaštite zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here