Naslovna Srem Ruma Udruženi protiv vršnjačkog nasilja i bolesti zavisnosti

Udruženi protiv vršnjačkog nasilja i bolesti zavisnosti

PODELI

Centar za socijalni rad Opštine Ruma i beogradska Visoka škola za socijalni rad krenuli su realizaciju dva značajna projekta koji imaju za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja i bolesti zavisnosti. Predavanja po rumskim osnovim i srednjim škola su započeta ovog meseca, a projekat će trajati do oktobra.

“Verujemo da će efekat biti pravi, jer su predavači univerzitetski profesori. Projekti „Prevencija bolesti zavisnosti“, i „Prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici”, su baš ono što je školama i osnovnim i srednjim neophodno i najbolje je preventivno delovati. Lokalna samouprava nas godina pomaže u realizaciji ovih preventivnih projekata, a imamo pomoć i od resornog Ministarstva. Moram istaći da su projekti podeljeni u nekoliko faza i da će u letnjem periodu biti organizovane sportske aktivnosti, razne škole fudbala, plivanja, zabavne škole atletike, odbojke, da će se deca družiti, zbližiti i shvatiti da nasilje nema opravdanje”, izjavio je Krasić.

Dr Vesna Dukanac iz Visoke škole socijalnog rada ističe da oba programa podrazumevaju interaktivne psiho – socijalne edukativne radionice sa učenicima osnovnih i srednjih škola kao i predavanja i radionice za roditelje, zainteresovane za učešće u projektu.

“Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji. Isto je i sa bolestima zavisnosti i to ne samo kod onih od ranije poznatih(droga, alkohol), već i savremenih, nehemijskih zavisnosti, poput zavisnosti od interneta, telefona itd. Rešavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne institucije. Sva dosadašnja istraživanja, kao i dosadašnja praksa u našoj i zemljama Evropske unije pokazala je da su najdelotvornije preventivne metode, kako bi se sprečili i zaustavili ovakvi vidovi ponašanja”, kazala je dr Vesna Dukanac.

Nakon završetka projekata biće urađena sveobuhvatna analiza rezultata socijalno – edukativnih radionica i predočeni elementi i mehanizmi za poboljšanje stanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here