Tokom godina, ugljeni hidrati su stekli lošu reputaciju. Ljudi ih često povezuju sa povećanjem telesne težine, dijabetesom tipa 2 i raznim drugim zdravstvenim poremećajima. Da, istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali.
Iako dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata može biti od koristi za neke ljude, nema razloga da se u potpunosti izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Predstavljamo vam namirnice s visokim sadržajem ugljenih hidrata koje su neverovatno zdrave.
Ugljeni hidrati: Namirnice koje preporučuju stručnjaci
1. Kinoa
Kuvana kinoa sadrži čak 70% ugljenih hidrata. Međutim, ona ke takođe dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je bogata mineralima i, pored obilja ugljenih hidrata, može pomoći u regulisanju šećera u krvi i jačanju kardiovaksularnog sistema. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one na dijeti bez glutena.
2. Ovas
Odličan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Jedna šolja kuvanog ovsa (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Ovas je naročito bogat specifičnom vrstom vlakana – beta glukanima.
Istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje ovsa može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer snižava nivo holesterola. Takođe, može smanjiti nivo šećera u krvi, posebno kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.
3. Heljda
Sto grama kuvane heljde sadrži 19,9 grama ugljenih hidrata. Heljda je veoma hranljiva i obiluje proteinima, mineralima i antioksidansima. Može biti posebno korisno za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.
4. Ugljeni hidrati: Banane
Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Nezrele, zelene banane imaju više skrob, a on se priliko sazrevanja pretvara u prirodne šećere.
5. Slatki krompir
Pola šolje (100 grama) kuvanog slatkog krompira sa korom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je takođe bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Ovo povrće bogato je antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i štite od hroničnih oboljenja.
6. Ugljeni hidrati: Cvekla
Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana. Ovo korenasto povrće bogato je vitaminima, mineralima antioksidansima. Cvekla je takođe bogata neorganskim nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot oksid koji snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.
7. Pomorandže
U 100 g rama pomorandže nalazi se oko 15,5 grama ugljenih hidrata. Ovo citrusno voće obiluje vitaminom C, kalijumom i nekim vitaminima B grupe. Konzumiranje pomorandže može poboljšati zdravlje srca i pomoći u sprečavanju kamena u bubregu.
Osim toga, poboljšava apsorpciju gvožđa iz druge hrane koju jedete, što može pomoći u zaštiti od anemije usled nedostatka gvožđa.