Naslovna Srem Ruma Unapređenje odbrane od poplava u Opštini Ruma

Unapređenje odbrane od poplava u Opštini Ruma

PODELI

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i v.d. direktorka Vodoprivrednog preduzeća “Galovica” Milena Čanković obišli su danas radove na uređenju kanala “Savica” u Klenku.

Radove finansiraju “Vode Vojvodine”, u iznosu od 10 miliona dinara, a uređuje se ukupno 3,5 kilometara kanala koji ima značajnu ulogu da odvodi vodu, koja se izlije u nebranjeni deo klenačkog atara, nazad u korito reke, i na taj način se voda sprečava da ostane u ataru ili da krene prema selu.

Milena Čanković, v.d. direktora Vodoprivrednog preduzeća „Galovica“ ističe da su ovo prvi ovako obimni radovi na ovom kanalu još od kraja Drugog svetskog rata.

“Sada smo prvi put pristupili detaljnom uređenju ovog kanala koji je vrlo značajan za ovo područje jer se u njega gravitaciono slivaju sve vode iz naselja i evakuišu u reku Savu. Izgrađen je sa namerom da pomogne evakuaciji, vraćanju u korito reke Save i odvođenju svih suvišnih voda posle odbrane od poplava. Kada je Sava velika sve ovo je pod vodom i zato ovaj kanal ima ove gabarite, dovoljne da prihvati sve suvišne vode i da ih vrati u korito reke. Na našu veliku radost, kao i meštana Klenka i Opštine Ruma, konačno su se našla sredstva za ove radove”, izjavila je Milena Čanković i dodala da je uređenje kanala počelo pre tri sedmice i da će trajati, u zavisnosti od vremenskih uslova, otprilike još mesec dana.

Predsednik Mančić napominje da ovi radovi jasno pokazuju da republička i pokrajinska Vlada dugoročno razmišljaju da preduprede neželjene i eventualne vanredne situacije, poput one iz 2014. godine.

Sa radovima na uređenju kanala u Klenku i sa izgradnjom betonskog bedema između Hrtkovaca i Jarka obala reke Save u rumskoj opštini je dosta dobro obezbeđena, smatra Mančić.

“Posle zatvaranja dela nasipa između Hrtkovaca i Jarka gde smo deo obale na teritoriji naše opštine obezbedili, ovo je druga tačka gde smo imali jedan od većih problema te 2014. godine. Ovaj kanal nikad nije ovako kvalitetno očišćen otkako je iskopan i meštane Klenka raduju ovi radovi. Što se tiče Klenka imamo i blizu 3 kilometra odbrambenog nasipa, a primarna uloga ovog kanala je da izvlači vodu koja se razlije po nebranjenom delu. Trudimo se da obezbedimo sredstva za preostalih 3,5 kilometara ovog kanala i da ga na isti način pročistimo i proširimo. Takođe, planiramo i da izgradimo i još jedan nedostajući deo nasipa u Klenku, čime bi značajno podigli nivo odbrane od poplava. Imamo obećanje da ćemo sledeće godine, zajednički sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, krenuti u realizaciju tog projekta”, rekao je Mančić.

Direktorka Čanković je podsetila i da je Klenak prva tačka na reci Savi na kojoj se uvodi odbrana od poplava, kako redovna tako i vanredna, te da je i ove godine nešto preko mesec dana na snazi bila vanredna odbrana od poplave upravo na ovoj lokaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here