Naslovna Srem Ruma Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Srbiji?

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Srbiji?

PODELI

Lečenje kanabisom pokazalo dobre rezultate u Evropi i svetu, te su ga zemlje u okruženju usvojile i uvele u svakodnevnu praksu i lečenje teških pacijenata, čak i dece.

Odbor za medicinsku etiku zadužen je za jačanje etičke i profesionalne odgovornosti u zdravstvenom sistemu na dobrobit građana Srbije, te prema rečima predsednice odbora, lečenje medicinskim kanabisom treba da se ubaci u skupštinsku proceduru u Srbiji i da se na zakonski način legalizuje lek najtežim bolesnicima.

Odbor za medicinsku etiku Regionalne lekarske komore Vojvodine održao je danas svoju 13. sednicu u prostorijama Doma zdravlja “Ruma”. Članovi Odbora su pored redovnih aktivnosti i izveštaja o radu sa posebnom pažnjom razmatrali i aktuelne teme kao što su upotreba kanabisa u medicinske svrhe i pitanje bezbednosti zdravstvenih radnika.

Prvi korak u podizanju celokupnog zdravstvenog sistema mora podrazumevati i veći stepen poštovanja profesije, te da su lekari profesija od ugleda koju društvo još uvek ne ceni u dovoljnoj meri, istakla je predsednica Odbora za medicinsku etiku dr Slađana Jovanović

“Lekare treba staviti na mesto koje im pripada, to je profesija od ugleda, koja treba da se poštuje. Naš zaključak je da lekari nisu adekvatno nagrađeni u smislu zarade i da je to otvorilo put za korupciju. Poštovanje i pravična nadoknada za rad bilo kog lekara, pogotovo hirurških grana, biće najjači adut u borbi protiv mita i korupcije”, poručila je dr Slađana Jovanović.

Kako je istaknuto na opštinskom sajtu, kada je reč o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe ona je podsetila da su osnovna načela medicinske etike pomoći pacijentu i ne nauditi mu, informisati pacijenta o njegovoj bolesti i o najboljim metodama lečenja.

“Ukoliko je lečenje kanabisom pokazalo dobre rezultate u Evropi i svetu, ukoliko su ga zemlje u okruženju usvojile i uvele u svakodnevnu praksu i lečenje teških pacijenata, čak i dece, o trošku fonda moje mišljenje je da to treba da uđe i u skupštinsku proceduru u Srbiji i da se na zakonski način legalizuje lek koji može da olakša tegobe najtežim bolesnicima, a velikom broju pacijentima donese i izlečenje “, rekla je doktorka Jovanović.

Danas je u Rumi bilo reči i o vakcinaciji, uz konstataciju da su nestručni ljudi olakim komentarima, neutemeljenim na činjenicama, napravili preduslove da se u Srbiji pojave bolesti koje su davno iskorenjene svugde u Evropi.

Ispred lokalne samouprave članovima Odbora za medicinsku etiku obratila se i zamenica predsednika Opštine Ruma Marija Stojčević i tom prilikom istakla da rad ovog Odbora jača etičku i profesionalnu odgovornost u zdravstvenom sistemu na dobrobit građana Srbije, te da joj je drago što je na sednici bilo reči o aktuelnim temama, koje zaslužuju stručno mišljenje etičkog odbora.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here