Naslovna Kultura UPOZNAJ SRBIJU: Dva neobična muzeja u Vojvodini za koje možda niste čuli

UPOZNAJ SRBIJU: Dva neobična muzeja u Vojvodini za koje možda niste čuli

PODELI
Foto: nsuzivo

Kada pomenemo muzeje obično pomislimo na one poput Luvra, Gugenhajma ili našeg Narodnog muzeja, ali da li ste znali da Vojvodina krije i neke neobične muzeje. Predstavljamo vam muzej traktora i muzej hleba.

Muzej traktora Žeravica Novo Miloševo

U vlasništvu porodice Žeravica koja je u svom Novom Miloševu veoma cenjena i poštovana, nalazi se prava vremenska kapsula.

Premda muzej nosi ime Muzej traktora, njegova je ponuda mnogo raznovrsnija, pa tamo možete naići na stare radio aparate, gramofone, posuđe, dečja kolica, igračke, pa čak i automobile.

Ovako je sve počelo

Da bismo počeli priču o nastanku ovog neobičnog muzeja moramo da se vratimo u sedamdesete godine prošlog veka i da se upoznamo sa Milivojem Žeravicom.

Milivoje koji je tada bio u svojim četdrdesetima, došao je na ideju da kupi stari traktor koji je posedovao njegov otac Milorad (1909-1968). Raspitujući se Milivoje je čuo da takav traktor postoji u Kragujevcu, pa se zaputio tamo da to i proveri. Bio je to traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine

Milivoje ne samo da je našao traktor koji je tražio, već je zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta odlučio je da ih sve otkupi i tako je nastala prva postavka.

Traktori su prvih dvadesetak godina stajali u šupi, ali je u međuvremenu Milivojev sin Čedomir krenuo da obogaćuje kolekciju novim primercima, a eksponati su javnosti izloženi 1991. godine, kada je napravljen specijalni kompleks muzeja.

U narednim decenijama kolekcija je znatno obogaćena raznim starinama. Milivoje je preminuo 2009. godine, a sin Čedomir je nastavio da vodi muzej.

Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki “Hart-Parr 30“ iz 1920. godine.

Pored traktora muzej sadrži deo etno postavke, sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata, ali i nekoliko starovremenskih automobila.

Novo Miloševo nalazi se u Banatu nadomak Novog Bečeja na oko 80 kilometara od Novog Sada.

Srpski muzej hleba Jeremija Pećinci

Ovaj muzej nastao je 1995. godine, a osnovao ga je slikar Jeremija.

Muzej Hleba u sremskom mestu Pećinci nastao je kao rezulatat sakupljanja i istraživanja slikara Jeremije. On je putujući kroz Srbiju da bi slikao usput sakupljao predmete i oruđe, ali je i zapisivao priče i predanja iz svih krajeva naše zemlji. Devedesetih godina prošlog veka sagradio je sadašnji muzej i predstavio ga javnosti. Na oko 1200 kvadrata smešteno je oko 2000 predmeta i umetnina.

“Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od ‘zemlje, preko hleba, do neba’ korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika ciklus ‘Zemlja’, ‘Hleb’ i ‘Nebo’.

Pomoću izloženih predmeta ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti. Specifičnost postavke ogleda se i u samom načinu prezentacije predmeta. Predmete je moguće direktno dodirnuti a određen broj predmeta postavljen je tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati. Kroz demonstracije, predmetima se, bar na trenutak, vraća njihova nekadašnja funkcija a posetiocima se, uz zaglušujući zvuk ručne vršalice, krunjača i žrvnja koji melje, nudi autentičan doživljaj”, navedeno je sajtu muzeja.

Muzej se sastoji iz tri dela i male Crkve

U Etnografskom delu se nalaze predmeti za obradu zemlje, potom predmeti za preradu pšenice kao i peći za hleb i pribor za pripremu hrane. Arheološki deo sadrži predmete i iskopine iz antičkog doba i praistorije. Umetnički deo je obogaćen Jereminijim slikama.

U okviru kompleksa nalazi se i Crkva posevećena srpskoj Slavi čiju je izgradnju takođe finansirao Jeremija.

Pećinci se nalaze nadomak Rume i autoputa Beograd-Zagreb, na oko 50 kilometara od Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here