Naslovna Dogadjaj Upoznavanje učenika “Brankove” škole sa karving veštinama

Upoznavanje učenika “Brankove” škole sa karving veštinama

PODELI
Foto: Opstina Ruma

Javni čas prezentacije karvinga – umetnosti rezbarenja voća i povrća održan je juče u Srednjoj stručnoj školi “Branko Radičević” u Rumi. Karving – drevna veština nastala u Aziji, pre dve milenijuma, rasprostranjena je širom sveta, a sve popularnija je i u našoj zemlji.

Darko Berković, master šef karvinga pokazao je juče rumskim učenicima sve lepote ove gastronomske veštine i napomenuo da vrhunski majstor karvinga mora imati ideje, maštu, kvalitetan pribor zbog preciznosti, dok sama tehnika dolazi sa vežbanjem i iskustvom.

“Treba strpljenja i vremena da bi se naučilo, da bi se došlo do zvanja master šefa karvinga. Ja radim već deset godina umetničko rezbarenje voća i povrća. Učenicima sam pokazao neke osnovne trikove kako raditi, a na njima je da se nadograđuju i usavršavaju, a mogu dosta toga da pogledaju i na YouTube-u. Ja ovo radim volonterski, jer me ispunjava da idem po školama i pokazujem učenicima kako se radi ova predivna tajlandska umetnost karvinga. Karving je sve popularniji i nadam se da će uskoro ući u sklop gastronomije čiji je i deo u svetu, te da će uskoro i kod nas i demonstrirati učenicima u svim školama”, rekao je Berković.

Karving može da se radi na svakom tvrdom voću ili povrću, od malih crvenih rotkvica i cvekle do krompira, bundeva, dinja i lubenica.

Borislav Dimković, profesor kuvarstva SSŠ “Branko Radičević” Ruma smatra da je prezentacija karvinga i te kako značajna za učenike jer pored upotrebne vrednosti gastronomije, moraju voditi računa i o njenoj estetskoj strani.

“Drago mi je što je Darko bio naš gost, što su deca stekla novo iskustvo, spoznali važnost estetskog izgleda obroka, jer sve ono što serviramo mora da pleni izgledom. Učenici su zainteresovani, radoznali, to je za njih sve novo, upoznali su se sa veštinom, sa alatima koji se koriste. Mi u sklopu programa za kuvare imamo i predmet umetničko oblikovanje tako da će ovo biti dobra stvar da se i to savladava na predmetu, da bi tanjir bio što lepši”, rekao je Dimković.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here