Naslovna Posao Urbani pastiri

Urbani pastiri

PODELI
Foto: rtv

Sebe naziva urbanim pastirom, a u kozarstvu kojim se bavi poslednjih nekoliko godina dvadesetdevetogodišnji Nenad Dobričić iz Sremske Mitrovice vidi budućnost i perespektivu, cilj mu je da to na svom primeru i dokaže i pokaže da mladi imaju svoje mesto u stočarstvu.

Nakon više od decenije provedene u ugostiteljstvu Nenad Dobričić je odlučio da se posveti poljoprivredi, sa kojom ranije nije imao puno dodirnih tačaka.

Prve dve koze nabavio je pre 3 godine, a nedugo zatim formira prvo stado. Sada, zajedno sa još tri prijatelja ima mini farmu koza. Sebe nazivaju urbanim pastirima, jer kako kaže, spojili su nešto tradicionalno i moderno, a s obzirom da su svi iz Sremske Mitrovice i da je sama farma smeštena u gradu. Posla ima dosta, ali radi se sa uživanjem.

Na farmi trenutno ima 30 koza, od kojih je muzno 22 i još 25 jarića. Dnevno dobiju oko 40 litara mleka, a od njega proizvode mladi, ali i punomasno blago dimljeni sa ili bez začina, naravno neizostavna je i surutka, koju i poklanjaju starijim osobama i osobama sa zdravstvenim problemima.

Plan za naredni period, kako kaže Dobričić, jeste proširivanje stada na 150 grla, a tome svakako mora prethoditi izgradnja odgovarajućeg objekta, kao i formiranje mini mlekare u kojoj će prerađivati mleko.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here