Naslovna IT Uređaj koji locira komarce: Laserima na nepoželjne insekte

Uređaj koji locira komarce: Laserima na nepoželjne insekte

PODELI
Foto: smartlife.mondo

Bzigo bi problem mogao da reši, budući da je predstavio uređaj koji uz pomoć računarskog vida skenira okruženje u potrazi za komarcima.

Iako sezona komaraca tek dolazi, pojedini već razmišljaju o rešenjima za rojeve neprijatnih krvopija – kompanija Bzigo je na CES 2022 predstavila uređaj čija je namena upravo borba protiv ovih insekata.

Kreatori tvrde da je osnovni problem taj što se komarci teško pronalaze, pa ih zbog toga nije lako eliminisati.

Evolucija komaraca se i odvijala tako da ljudi mogu teže da ih uoče, pa se uspešno kriju i stapaju s okruženjem.

Bzigo bi taj problem mogao da reši, budući da je predstavio uređaj koji uz pomoć računarskog vida skenira okruženje u potrazi za komarcima.

Kada otkrije komarca, uređaj šalje notifikaciju na pametni telefon korisnika, a laserom označava poziciju insekta. To možda može da bude nezgodno ukoliko je u prostoriju ušao roj, ali je problem lociranja svakako rešen. Nakon toga je sve na čoveku, pa može da bira na koji će način eliminisati primećenog uljeza.

Uređaj dakle komarce ne ubija, već samo ukazuje na to gde se nalaze, a uz pomoć crvenog LED svetla. Računarski vid je osnažen veštačkom inteligencijom uz pomoć koje prepoznaje komarce, nakon što preko algoritma analizira način na koji lete.

Mašina za detektovanje komaraca je u fazi pripreme za tržište, pa već može da se rezerviše. Očekuje se cena od oko 200 dolara, a proizvođači ističu da će ga slati kupcima iz celog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here