Naslovna Srem Inđija Uređenje kanalske mreže opštine Inđija

Uređenje kanalske mreže opštine Inđija

PODELI

Na teritoriji opštine Inđija uveliko se izvode radovi na održavanju kanalskih mreža u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta koji obuhvataju izradu obloge armiranobetonskim pločama i ivičnim gredama.

Radovi se vrše u Starom Slankamenu(potok „Slankamenski“ i sanacija cevastog propusta), Novim Karlovcima(potok „Patka“), Krčedinu(potok „Patka“), Beški(sanacija kaskade potoka „Patka“) i Inđiji(potok „Krčevine“ i „Inđijski“).

Ovim uređenjem povećava se proticajni profil kanala i samim tim eliminiše štetan uticaj suvišnih voda na obim i kvalitet poljoprivredne proizvodnje.

Vrednost radova je nešto više od 20 miliona dinara koju zajedno finansiraju Opština Inđija i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a predviđeni rok za završetak radova je kraj septembra.

Odmah nakon završetka aktuelnih radova započeće se uklanjanje biljne vegetacije, izmuljenje i uređenje obloge u kamenu sa zalivanjem spojnica na „jezercu“ kod gradskog bazena. Vrednost te investicije je 16 miliona dinara, od čega Opština učestvuje sa 12,5 miliona dinara a ostatak finansira Pokrajinski sekretarijat.

Značaj funkcionisanja kanalske mreže je nemerljiv, pre svega za intezivnu poljoprivrednu proizvodnju. Na pojedinim delovima kanala radovi nisu vršeni godinama, što je dovelo do zaraslosti štetnom vegetacijom, zamuljenja, začepljenja i oštećenosti propusta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here