Naslovna Dogadjaj Uskoro jeka zvona hrama vaznesenja Gospodnjeg u Deču

Uskoro jeka zvona hrama vaznesenja Gospodnjeg u Deču

PODELI

Uskoro jeka zvona hrama vaznesenja Gospodnjeg u Deču

Crkva je izgrađena 1834. godine, dva zvona izlivena 1923. godine prošla su proces restauracije, a treće, novo zvono poklon je Opštine Pećinci. Mesni paroh jerej Nedeljko Kovač nazvao je podizanje zvona istorijskim činom ne samo za crkvu i meštane Deča, već za celu opštinu Pećinci jer, kako je rekao, nema svaka generacija privilegiju da prisustvuje ovakvom činu.

 • Prva dva zvona postavljena su 1923. godine. Skoro sto godina kasnije naš hram dobija i treće zvono zahvaljujući Opštini Pećinci. Postavljanju zvona prethodila je restauracija tornja koji je krajem Drugog svetskog rata miniran i nakon toga obnovljen, ali ne u potpunosti. Tek sa ovom restauracijom tornju će biti vraćen izgled kakav je imao prema fotografiji iz 1907. godine. Da bismo to postigli urađena su unutrašnja ojačanja konstrukcije, toranj je dograđen 3,5 metra i izgrađena je nova kupola, koja će biti podignuta nakon opšivanja bakrom. Obnovljeni zvonik biće visok 32 metra – precizirao je Kovač.
  Podizanju zvona prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Pećinci mr Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da pećinačka lokalna samouprava već godinama značajna sredstva ulaže kako u obnovu hramova, tako i u obnovu parohijskih domova u naseljima pećinačke opštine.
 • U obnovu tornja na hramu u Deču do sada je uloženo dva miliona dinara, a za završetak kompletnih radova na tornju će biti potrebno ukupno oko šest miliona dinara. To neće biti dovoljno za potpunu obnovu hrama, ali pećinačka lokalna samouprava će nastaviti da finansijski podržava radove na obnovi. Nadamo se da će ova faza obnove biti završena do hramovne slave Spasovdana. Kada bude završen ovaj hram će biti na ponos ne samo meštanima Deča, već celoj pećinačkoj opštini. Crkve su deo duhovnog identiteta našeg naroda, ali i značajan segment nacionalne istorije. Zbog toga je cilj pećinačke lokalne samouprave da svi hramovi na našoj teritoriji budu u potpunosti obnovljeni – poručio je Željko Trbović.

Meštani Deča decenijama su čekali na obnovu hrama, potvrdio je predsednik Saveta MZ Deč Života Gajić:

 • Naši meštani su nestrpljivi da vide hram u punom nekadašnjem sjaju. Za nas u Deču ovo je veliki dan koji, zbog mera zaštite od širenja zaraze ne možemo da obeležimo na pravi način, ali važno je da radovi uz podršku lokalne samouprave napreduju, a vremena za slavlje će biti –rekao je Gajić.
  Na novoj konstrukciji ugrađen je i električni mehanizam za pokretanje zvona, a na toranj će biti ugrađena i četiri sata, kakva su nekada krasila zvonik hrama u Deču.
  V. H.
  Od miniranja u Drugom svetskom ratu crkva u Deču nije potpuno obnovljena

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here