Naslovna Poljoprivreda Uskoro novi podsticaji za poljoprivrednike

Uskoro novi podsticaji za poljoprivrednike

Foto:istock

Izvoz poljoprivrednih proizvoda ove godine će premašiti pet milijardi dolara. To je delom rezultat i investicija realizovanih sredstavima iz pretpristupnih fondova. Uz nove IPARD podsticaje, resorni ministar najavljuje i veći agrarni budžet u narednoj godini.

Voće se u hladnjači zamrzava energijom iz solarnih panela. Na krovu ih je gotovo 2.000 ukupne snage 600 kilovat sati.

„Mi tokom maja, juna, jula i avgusta kada zamrzavamo sveže voće, trošimo više pet puta struje nego danas, jer tada imamo proizvodnju pet puta veću. Tako da u tom slučaju mi se pokrivamo, i nadamo se da nam neće faliti ili malo nešto u letnjem periodu, a sve ostale mesece možemo da imamo viška koji je plasiran u ”EPS Srbija”, navodi Aleksandar Jakovljević iz hladnjače „Abd prom“.

U panele je uloženo oko 570.000 evra, gotovo pola iz IPARD fondova. Uz manje troškove proizvodnje, time su obezbedili i sigurno snabdevanje električnom energijom, pa i dodatnu zaradu.

„Višak u popodnevnim satima koji se proizvede distribuira se u mrežu i na taj način se vrši prodaja električne energije. Očekivana isplativost ovakvog sistema kreće se negde od tri do četiri godine“, navodi Nikola Šakan iz kompanije „Telefon inženjering“.

U narednih sedam godina u okviru IPARD-a poljoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi. Prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi poljoprivrednici.

„Mi smo u okviru IPARD-a izdvojili još davnih dana 175 miliona evra, taj novac će moći da generiše investicije od ukupno šest stotina miliona evra u poljoprivredi. Pošto želimo još više od toga da uradimo, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3“, navodi Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Prosečna starost poljoprivrednika koji su se do prijavljivali za sredstva iz pretpristupnih fondova je 61 godina, a tek svaki 14. je mlađi od 40 godina.

IZVORozon.rs
Prethodna vestNastavak isplate pomoći od 30 evra
Sledeća vestDan bundeve obeležili bundevarom i pečenim bundevama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here