Naslovna Srem Pećinci Uspešno zavšen program terapijskog jahanja

Uspešno zavšen program terapijskog jahanja

PODELI
Korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu proteklih par meseci bili su u prilici da se prvi put susretnu sa terapijskim jahanjem u Konjičkom klubu „Bojčin“ u Progaru, zahvaljujući projektu „Terapijsko jahanje kao podrška uključivanju osoba sa invaliditetom u svet sportsko-rekreativnih aktivnosti“, čiji je nosilac Udruženje „Socio-ekologično“ iz Deča u saradnji sa Konjičkim klubom “Bojčin”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na terenu Konjičkog kluba “Bojčin” juče je na prigodan način obeleženo zatvaranje ovog programa, tokom kojeg su deca prikazala prisutnima šta su naučila tokom trajanja programa. Svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović i njegov zamenik Zoran Vojkić, a Trbović je tom prilikom naglasio da mu je drago da su deca iz Dnevnog boravka bila uključena u ovaj projekat.

„Dnevni boravak je započeo kao projekat, ali evo već nekoliko godina Opština Pećinci preuzela je na sebe finansiranje ovog centra, te mi je stoga posebno drago da su naša deca bila u prilici da na ovakav način dožive ovu plemenitu životinju i da nauče nešto novo“ – rekao je Trbović.

Svakog petka od aprila, korisnici Dnevnog boravka dolazili su u Progar i zajedno sa svojim vaspitačima i terapijskim asistentima prevazilazili strah od konja, provodili vreme u prirodi i naučili da jašu. Prema rečima Ruže Mrkalj predsednice Udruženja „Socio-ekologično“ neka deca su na kraju naučila i samostalno da jašu.

„Danas, na kraju ciklusa deca su pokazala šta su naučila – jahanje uz asistenta uz prevazilaženje raznih prepreka na terenu, kao i samostalno jahanje. Mnoga deca su se na početku plašila konja i drago mi je da smo uspeli taj strah kod njih da razbijemo i da se ona danas raduju svakom susretom sa ovom životinjom. Veoma sam zadovoljna rezultatima, kao i dobroj saradnji sa Konjičkim klubom i Opštinom Pećinci“ – izjavila je Mrkalj.

Rezultatima završenog projekta zadovoljna je i Biljana Jovičić direktorica pećinačkog Centra za socijalni rad, koji je pružalac usluga u Dnevnom boravku.

“Veoma drago da smo se uključili u ovaj projekat i da smo pružili priliku našoj deci da na ovakav način provedu jedan dan u nedelji. Uspešno smo završili ovaj ciklus terapija i nadam se da ćemo dobru saradnju sa Udruženjem Socio-ekologično i Konjičkim klubom “Bojčin” nastaviti i ubuduće” – rekla je Jovičić.

Jelena Radosavljević defektolog-logoped u Dnevnom boravku kaže da su deca jako lepo prihvatila susrete sa konjima i da je njihova opuštenost na kraju pokazatelj da je projekat uspeo.

Konjički klub „Bojčin“ već šest godina radi program terapijskog jahanja i za to vreme su radili sa preko stotinu dece sa različitim dijagnozama – od Autizma, preko Daunovog sindroma do cerebralne paralize. Kako nam je rekao Jovan Milivojević predsednik Kluba, sa decom su radili profesionalci i volonteri, kao i konji posebno obučeno za ovakve terapije.

„Opština Pećinci se skoro uključila u ovu aktivnost što nam je posebno drago jer se uključuju i susedne opštine u ovu delatnost. Neminovno je da moramo na svaki način pomoći deci sa posebnim potrebama, a sa ovakvim terapijama mi dajemo svoj mali doprinos koji je njima možda veliki“ – rekao je Milivojević i dodao da je uticaj pozitivne energije konja na čoveka veoma blagotvoran, a da je njih sve oko ovog projekta okupila ljubav prema konjima i energija koju oni emituju prema čoveku.

Organizator i nosilac projekta terapije uz pomoć konja pripremio je za korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta počasne diplome za uspešno završen program, koje je uručio predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here