Naslovna Magazin Zdravlje Ustanove socijalne zaštite u Vojvodini u borbi protiv KOVIDA-19

Ustanove socijalne zaštite u Vojvodini u borbi protiv KOVIDA-19

PODELI
Foto: rtv

Virus kovid – 19 potvrđen je kod pet korisnika i jednog zaposlenog u Gerontološkom centru “Srem” u Rumi i to je prva ustanova koja je u novom talasu došla u problem s poznatom infekcijom – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

  • U Gerontološkom centru “Subotica” virus je potvrđen kod devet korisnika i 16 zaposlenih u jednom od tri objekta,, a čekamo nove rezultate testiranja i retestiranja. Gerontološki centar “Novi Sad” ima tri zaposlena i sedam korisnika pozitivnih na virus, međutim dobra vest je da je jedna od zaposlenih nakon retestiranja sada negativna. Dom za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u jabuci” ima 16 pozitivnih korisnika i osam zaposlenih kod kojih je potvrđena infekcija virusom i tu čekamo rezultate retestiranja. Dom za smeštaj odraslih i starijih u Vladimirovcima u opštini Alibunar ima 19 korisnika i sedam zaposlenih potvrđenih slučajeva, gde takođe čekamo rezultate retestiranja, dok u Domu za stara lica “Konak” u Sremskoj Kamenici ima jedan pozitivan zaposleni.

Po njegovim rečima, brojke se u socijalnim ustanovama zaštite menjaju iz sata u sat, jer se stalno testiraju novi, a retestiraju stari pacijenti, te su predstavljeni podaci s konferencije bili zaključni sa jučerašnjim danom. Na pitanje kako je ušla infekcija u ustanove socijalne zaštite odgovor je – sigurno spolja, jer su od februara, kada je došlo do pojave koronavirusa, posete zabranjene.

  • Od početka pandemije do danas, kod četiri korisnika potvrđeno je da su preminuli usled posledica koronavisrusa, kada pričamo o ustanovama socijalne zaštite – poručio je naš sagovornik. – To je korisnik iz Vladimirovaca, zatim jedan pacijent iz Gerontološkog centra u Subotici, osoba iz Doma za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u jabuci” i korisnik u Petrovaradinu, u privatnom domu.

Po Vuletićevim rečima, pre nekoliko dana je bio održan aktiv svih direktora socijalnih ustanova iz Vojvodine, kada je Pokrajinska vlada uložila još 52 miliona dinara u ustanove socijalne zaštite, radi unapređenja programskih, investicionih i prostornih potreba svake pojedinačne ustanove.

  • Za sada je samo Subotica bila u nedeljnom karantinu, a naše ustanove su spremne u slučaju povećanja broja obolelih i za taj vid organizovanja režima rada u svakoj pojedinačnoj ustanovi – rekao je Vuletić. – Prijem novih korisnika se takođe radi prema instrukcijama Ministarstva, koje podrazumevaju da svaki potencijalni korisnik mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata i obaveznu dvonedeljnu izolaciju u ustanovi.

Prema rečima direktorke Gerontološkog centra “Novi Sad” Slavice Škrbić, ustanova ima tri objekta domskog smeštaja i Prihvatilište, a za sada je virus potvrđen samo u objektu na Limanu, dok u ostalim nema novih obolelih od kovid – 19 virusa.

  • U saradnji s epidemiološkom službom “Novi Sad” smo odradili testiranja svih korisnika i zaposlenih u objektu Doma na Limanu, objektu Futog i u Prihvatilištu, a u petak je zakazano testiranje svih zaposlenih i korisnika u objektu na Novom naselju – kaže Škrbić. – Nakon obavljenih testiranja, došli smo do zaključka da se osim pomenutih potvrđenih slučajeva, virus nije proširio. S obzirom na to da je jedna zaposlena sada negativna, ostali su još medicinska sestra i radnik računovodstva, koji su pozitivni. Jedan pacijent od sedam korisnika je zbrinut u Kliničkom centru Vojvodine, a ostali su u objektu na Limanu i svi su stabilni, imaju lakšu kliničku sliku, dok neki nemaju nikakve simptome. Sve smo ih izolovali u objektu na Limanu, odredili smo odeljenje izolacije i juče su svi tamo grupisani, određeno je posebno osoblje koje će brinuti samo o njima, ograničeno je kretanje, odnosno ne napuštaju svoje sobe, i za sada ne vidimo mogućnost da se virus dalje širi.

Pod ingerencijom Pokrajinske vlade 27 socijalnih ustanova

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je rekao da u Vojvodini, što se tiče sistema socijalne zaštite postoji 27 ustanova čiji je osnivač Pokrajinska vlada. Osim toga, osnivač je i isturenog odeljenja u Novom Kneževcu koje funkcioniše pri Centru za socijalnu rad i 55 privatnih gerontoloških centara sa svim potpunim licencama i dozvolama. Pored gerontoloških centara, oformljene su i ustanove za decu i omladinu i domove za lica sa posebnim potrebama. U svim ustanovama nalazi se preko 8. 000 korisnika na teritoriji Vojvodin, u kojima radi preko 3. 000 zaposlenih.

Po rečima direktorice, pored odeljenja u kom su smešteni zaraženi korisnici, formirano je i posebno odeljenje za sve korisnike koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

  • Nažalost, teško je zaustaviti virus, a sama činjenica da među 500 zaposlenih imamo samo tri zaržena u gradu i ustanovi koji su najveći u Vojvodini, govori samo o njihovom odgovornom ponašanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here