Naslovna Srem Ruma Usvojen budžet za 2022. godinu: Akcenat na zaštiti životne sredine, ali i...

Usvojen budžet za 2022. godinu: Akcenat na zaštiti životne sredine, ali i svim sferama života

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – Odbornici Skupštine Opštine Ruma usvojili su juče budžet za narednu 2022. godinu. Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za 2022. godinu iznose 2.405.404.543,00 dinara, što je za oko 384 miliona dinara više nego što je prvobitno bilo planirano za 2021. godinu, a u odnosu na drugi rebalans više za 110 miliona dinara. 

Pored svih razvojnih i infrastrukturnih komponenti, veliki akcenat je stavljen na zaštitu zivotne sredine na zatvaranje i saniranje gradske deponije, pošumljavanje park – šume Borkovac, ozelenjavanje grada, izbacivanje mazuta kao energenta u centralnom daljinskom sistemu grejanja, ali i modernizaciju mehanizacije i opreme JP “Komunalac”  koji će smeće odvoziti na regionalnu deponiju “Srem – Mačva”, rekao je načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić i dodao da je pre nekoliko dana premašeno 2 milijarde ovogodišnjih budžetskih prihoda, te da je na računu opštine blizu 420 miliona dinara.

Iznosi koji su stavljeni u budžet, su iznosi učešća kojim će lokalna samouprava aplicirati za pojedine projekte, pojasnio je načelnik Ljubišić.

-Imamo obećanja da ćemo dobiti sredstva za pošumljavanje park – šume Borkovac, za rekonstrukciju kotlarnice Centar Jug (kod zgrada “Lepa Brena”), gde ćemo preći sa mazuta na gas. Sa rekonstrukcijom kotlarnica u Orlovićevoj 5 i iza Robne kuće idemo u pravcu da izbacimo mazut iz centra grada. Gasna kotlarnica radi u Sportskom centru, a mazutna iza Robne kuće. Imamo projekat za izgradnju kotlarnice koja bi pokrivala kompletan deo Centar – Sever, međutim  njena cena je 150 miliona, pa smo se ipak odlučili da malo pazljivije radimo, u smislu da prvo uradimo rekonstrukciju ove dve mazutne kotlarnice, no, ako bude bilo sredstava,  izgradićemo novu kotlarnicu, kazao je Ljubišić, naglasivši da će rekonstrukcijom dve mazutne kotlarnice grad do minus 5 stepeni celzijusa moći da toplotnom energijom snabdeva gasna kotlarnica iz sportske hale, a tek u slučaju da temperatura padne ispod -5 stepeni celzijusa, pokreće se mazutna kotlarnica iza Robne kuće.

Opredelili smo se i za modernizaciju mehanizacije i opreme u 2022. godini. Planirali smo nabavku kamiona vrednosti 15 miliona dinara za JP “Vodovod”, imamo obećanje direktora javnog preduzeća da će iz njihovih sredstava biti nabavljen nov skip. Sadašnji kamion je star 40 godina, skipovi(3) sa kojima raspolažu su iz 2005-2006. godine, jasno je zašto to radimo. Slična situacija je i u javnom preduzeću “Komunalac”, predviđena su sredstva za nabavku novih kamiona smećara i nabavku pretovarnog kamiona, s obzirom na to da smo nabavili kontejnere za prevoz smeća na regionalnu deponiju. Dakle, planiramo da sledeće godine kompletno zatvorimo našu gradsku deponiju i da krenemo sa odvoženjem smeća na regionalnu deponiju Srem -Mačva. Planiramo  i subvenciju od 49 miliona dinara da opredelimo iz budžeta, kako bi nadoknadili razliku u ceni koju plaćaju građani, koja je prilično niska u odnosu na okruženje, i one stvarne cene koju će nam naplaćivati regionalna deponija Srem – Mačva. Tako da je jasno koliko je akcenat stavljen na zaštitu životne sredine, smatra Ljubišić.

Opština nastavlja sa programom besplatnog vrtića, besplatnih udžbenika, s tim da će ove godine ponovo biti kupljeni svi novi udžbenici.

-Ove godine smo nabavljali samo radne sveske, učenici su se nasleđivali udžbenike od prethodne generacije. Procenili smo da je realno da se udžbenici koriste dve školske godine i naredne planiramo da uzmemo nove što se vidi u budžetu gde smo opredelili za tu namenu 35 miliona dinara, istakao je načelnik Opštinske uprave.

Završetak radova na Domu vojske je planiran za 1. mart, sredinom godine se završava izgradnja novog vrtića Kockica 2, a biće realizovani i brojni infrastrukturni projekti.

-Imamo obećanje da ćemo dobiti 120 miliona dinara i to je nešto što je odeljenje za Lokalni ekonomski razvoj pripremalo prethodnih meseci gde smo konkurisali sa različitim projektima. Projekti koji ulaze u ovih 120 miliona dinara jesu izgradnja ulične rasvete u Industrijskoj ulici od Rigovog mlina do krivine gde je urađena rasveta, dakle led rasveta, tu je i izgradnja saobraćajnica S1 i S3 u industrijskoj zoni Zapad, kao i izgradnja odnosno probijanje ulice Treće vojvođanske brigade ka Orlovićevoj, poručio je Ljubišić i naglasio da će za razliku od prethodnih godina javne nabavke biti raspisivane na vreme, predviđenom dinamikom, kako se ne bi došlo u situaciju da se pojedini projekti prenose u narednu budžetsku godinu.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je izjavila da je lokalna samouprava postavila pred sebe veoma ozbiljne zadatke i visoke ciljeve u narednoj godinu, te da su projektima pokriveni svi segmenti i sfere zivota.

Budžet je projektovan na preko 2,4 milijarde dinara. Reč je o impozantnoj sumi. Pokriveni su svi segmenti i sfere života. Akcenat je na ekologiji, infrastrukturi, ali i kulturi. Pored završetka rekonstrukcije Doma vojske, iskoristila bih priliku da pomenem i ulaganje u Zavičajni muzej Ruma. Reč je o sanaciji kapilarne vlage, koja ugrožava zgradu ove ustanove kulture. Projekat je vredan 7 miliona dinara i biće kompletno finansiran iz budžeta Opštine Ruma, kazala je predsednica Ćirić.

-Današnje usvajanje budžeta za 2022. godinu omogućava uspešan nastavak svih razvojnih projekata koje smo započeli i onih koje smo planirali, ocenio je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević, zaključivši da je iznos sredstava od preko 2 milijarde i 400 miliona dinara predstavlja istorijsku prekretnicu, jer je ovo sigurno najambiciozniji budžet u poslednjih 20 godina.

Međutim, ono što je bitno napomenuti da je ovo budžet zasnovan na realnim osnovama. Svi pokazatelji privrednih aktivnosti u našoj opštini i zdravi agregati iz kojih crpimo budžetska sredstva daju nam za pravo da pravimo ambiciozne planove i da završimo sve započete projekte, npr. završetak vrtića Kockica 2, rekonstrukciju Doma vojske, ali i one projekte koje planiramo da uradimo u narednoj godini, a koji će doprineti popravljanju uslova zivota građana i stvaranja ambijenta, u kome će građani ziveti bolje i zdravije. To se pre svega odnosi na zelenu agendu i  poboljšanje ekoloških uslova u našoj opštini, sanaciju postojeće deponije, pošumljavanje i ozelenjavanje javnih površina, revitazalizacija park – šume Borkovac i izbacivanje ekološki neprihvatljivih energenata, rekao je Kovačević osvrnuvši se i na najavljeni projekat gradskog prečistača.

-Prečistač je deo naših razvojnih prioriteta. Kao lokalna zajednica nemamo pun kapacitet da ceo projekat sami uradimo, već ćemo ga realizovati u saradnji sa višim nivoima vlasti. Pomoć države nam je obećana, želimo što pre da realizujemo i taj projekat i nastavljamo razgovore sa Vladom Republike Srbije da nam u tome pomogne, napomenuo je Kovačević.

Na jučerašnjoj sednici su osvojeni planovi i programi rada javnih preduzeća za 2022. godinu, Turističke organizacije Opštine Ruma, ustanove Solidarnost, Centra za socijalni rad, Sportskog centra “Ruma”, UPVO “Poletarac”, te kadrovski planovi opštinske uprave i opštinskog pravobranilaštva.

Skupština je potvrdila novi mandat Vanji Stojić, odbornici sa izborne liste “Aleksandar Vučić- Za našu decu”.

Takođe, Skupština je konstatovala da je novi predsednik OG SNS – “Aleksandar Vučić- Za našu decu”, Marko Der, dok je njegov zamenik Krum Vasev.

U okviru tačke izbori i imenovanja napravljene su kadrovske promene u Savetu za društvene delatnosti, Komisiji za utvrđivanje naziva ulica i trgova i Nadzornom odboru JP “Stambeno”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here