Naslovna Vojvodina Usvojen novi Generalni urbanistički plan Novog Sada

Usvojen novi Generalni urbanistički plan Novog Sada

PODELI
Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada, odbornici su sa 63 glasa “za”, četiri glasa “protiv” i bez uzdržanih, usvojili predlog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP) do 2030. godine.

Predlog GUP-a, koji su izradili stručnjaci Javnog preduzeća “Urbanizam” Novi Sad na osnovu 15 studija iz različitih oblasti gradskog života, izazvao je velike polemike u javnosti, naročito u vezi sa novim mostom preko Dunava do Sremske Kamenice, stambenog kompleksa takozvanog “Novi Sad na vodi”, površina pod zelenilom i saobraćaja.

“Ponosan sam na to što nikada do sada nije bila javnija i transparentnija rasprava o GUP-u, koja je trajala duže od zakonskih rokova. Imali smo tri javne prezentacije na javnim mestima, imali smo nekoliko sednica Komisije gde se raspravljalo o velikom broju primedbi, mada su one bile multiplikovane, i zaista mirno spavam i svakoga mogu da pogledam u oči”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Naglasio je da je GUP koji je danas usvojen, apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista.

Prema rečima čelnika grada, četvrti novosadski most preko Dunava uopšte i ne zavisi od novog GUP-a, pošto je u ove dokumente ucrtan još 1951. godine.

Ono što razlikuje novi od dosadašnjeg plana je, pored ostalog, uređenje Kameničke ade koje je sada u području branjenom od Dunava i uspostavljanje zaštićenih prirodnih zona na adi od 55 hektara i na Majevici od 68 hektara, smanjenje zauzetosti parcela u takozvanim opštegradskim centrima sa mogućih 100 odsto na maksimalnih 50 procenata i ograničenje spratnosti u tim zonama na osam spratova za stambene delove kompleksa, dok je za poslovanje predviđena viša spratnost.

Izmene se odnose i na izgradnju obaveznih suterenskih garaža, uvođenje zaštićenih urbanih zona, izmeštanje centralnog prečistača na Rokov potok i ubacivanja u GUP nacrta pešačko-biciklističkog mosta na stubovima, bivšeg Mosta Franca Jozefa.

Negodovanje dela javnosti i proteste izazvala su rešenja prilaska novom mostu sa bačke strane što će uništiti, kako tvrde, zaštićene biljne i životinjske vrste koje žive na tom području, ali i to što se omogućuje da se na mestu Brodogradilišta, umesto nekada predviđenog parka, izgradi ekskluzivno stambeno naselje koje je dobilo nezvanično ime “Novi Sad na vodi”.

“Niko neće uništiti grad, ne predajemo ništa nikome, grad čuvamo i to je još jedna u moru besmislenih laži. Kao što su govorili da će Promenada potonuti, da Spens nestaje i tako dalje. Ništa se nije desilo i grad normalno funkcioniše, a niko nije rekao izvinite što smo lagali”, zaključio je Vučević.

Kada je reč o zelenilu, predlog GUP-a predviđa povećanje za najmanje 180 hektara u odnosu na dosadašnji plan.

Stručnjaci iz “Urbanizma” predvideli su manje raštrkane zelene površine koje bi bile povezane “zelenim koridorima” i kažu da novi GUP predviđa i da između 25 i 30 odsto parcela namenjenih stanovanju mora da bude pod zelenilom, pa će i to doprineti ozelenjavanju grada.

Procenjuje se da će u periodu važenja ovog GUP-a broj stanovnika Novog Sada porasti za 100.000 ljudi.

Predstavnici opozicije koji nisu glasali za predlog novog GUP-a, tvrde da je dokument sve suprotno od onoga što vlast govori da jeste.

Odbornici Srpske radikalne stranke su osudili proteste ispred Banovine, gde je održano zasedanje Skupštine Novog Sada.

Pred odbornicima novosadskog parlamenta koji danas zasedaju u velikoj salu Skupštine AP Vojvodine, našlo se još osamdesetak tačaka dnevnog reda, ali je usvajanje GUP-a svakako bilo najinteresantnije za javnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here