Naslovna Poljoprivreda Uvećanje subvencija za 62 odsto u 2022.

Uvećanje subvencija za 62 odsto u 2022.

PODELI
Foto: serbiaorganica.info

Ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju u 2022. godini, na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, koju je Vlada Republike Srbije usvojila 16. decembra 2022. godine, iznosi 380 miliona, saopšteno je iz Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju “Serbia Organica”.

Pri tome, za organsku biljnu proizvodnju biće izdvojeno 80 miliona, a za organsku stočarsku proizvodnju 300 miliona, što je najveći budžet koji je do sada opredeljen za podsticaje u ovom sektoru.

U odnosu na 2021. godinu ukupan budžet je uvećan za 62 odsto, a u poređenju sa periodom od pre 5 godina, veći je za 245,5 odsto.

Iz Nacionalne asocijacije navode da je evidentna podrška države, odnosno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje intenzivno podstiče razvoj organske proizvodnje.

Ova vrsta poljoprivrede, kako se navodi, sve više dobija na značaju i opularnosti.

Intenzivno raste interesovanje za bavljenje ovom proizvodnjom, paralelno sa podizanjem svesti stanovništva o očuvanju i unapređenju životne sredine. Takođe se i potrošači sve više okreću organskim proizvodima, i potražnja za njima beleži konstantan rast.

U 2020. godini je napravljen najveći pomak u povećanju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju, računajući iznos po hektaru. Podsticaj za biljnu organsku proizvodnju podstakli su uvećanja od 400 odsto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

U 2021. godini uvećan je za 550 odsto u odnosu na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju.

Na osnovu zakona o podsticaju u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaji u organskoj proizvodnji se uvećavaju za minimum 40 odsto u odnosu na osnovne podsticaje.

Od 2014. do 2016. godine podsticaji za organsku biljnu proizvodnju bili su uvećani za samo 40 odsto, a od 2016. do 2018. za 70 odsto, a u 2019. oni su uvećani za 120 odsto u odnosu na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju.

Iznos koji proizvođači što se bave organskom biljnom proizvodnjom trenutno mogu da ostvare, iznosi 26 hiljada dinara po hektaru i za 5 godina porastao je za 365 odsto. Pravo na ostvarivanje podsticaja imaju i proizvođači u periodu konverzije.

Organski proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom takođe imaju na raspolaganju odlične podsticaje, koji su uvećani za 40 odsto po grlu, odnosno jedinki životinje u odnosu na osnovni podsticaj u ovoj proizvodnji. Imajući u vidu veličinu osnovnih podsticaja u stočarstvu, ovo predstavlja značajan podstrek daljem razvoju proizvodnje.

Pored ovih mera, proizvođačima je godinama već na raspolaganju i podrška koja se odnosi na podsticaje za troškove sertifikacije, uključujući i laboratorijske analize. U okviru ove podrške Ministarstvo poljoprivrede finansira troškove u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova, odnosno 65 odsto za proizvođače iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

U 2021. godini je i ova mera podrške, odnosno iznos po korisniku, uvećana za 100 odsto, tako da proizvođači mogu da ostvare podsticaje za troškove sertifikacije organske proizvodnje u maksimalnom iznosu od milion dinara. Pored toga, resorno ministarstvo već godinama podržava promociju organskih proizvođača putem nastupa na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here