Naslovna Dogadjaj Uz crkvena zvona otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Uz crkvena zvona otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Foto: Nikola Tomić

Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga

Spomenik velikom županu, visok 23 metra i težak 68 tona, prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

U Beogradu je sinoć na svečanoj ceremoniji na Savskom trgu, otkriven spomenik Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Spomenik je iz Moskve u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima. Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

Svečanosti je prisustvovao državni vrh Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, kao građani.

Tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je mesto na kojem se otkriva spomenik često izazivalo stid kod mnogih, da je bilo neuređeno i prljavo i da je predstavljalo sramotu za grad i zemlju.

– Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar – rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da smo do Nemanje bili pleme, od njega do danas državotvorni narod i da on zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestU Šidu vakcinisano preko 1.000 osoba
Sledeća vestIzvršena revakcinacija u domovima za stare u Šidu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here