Naslovna Dogadjaj Uz naporan rad postigli najviše ocene

Uz naporan rad postigli najviše ocene

PODELI
Foto: rtv

Polaznici Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje iz Pećinaca ovih dana uspešno su završili polaganje ispita na instrumentalnom odseku – klavir i harmonika sa solfeđom u muzičkoj školi „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, kao vanredni đaci ove muzičko-obrazovne ustanove, i započeli novu školsku godinu.

Po rečima muzičkog pedagoga Branke Savić, nije bilo lako organizovati se tokom marta i aprila, kada je epidemija korona virusa bila u jeku, te iako je nastava tekla u malo neuobičajenim uslovima, uz spremnost i želju učenika i nastavnika, ispiti su položeni sa najvišim ocenama.

“Isprva smo se organizovali onlajn, kada smo radili pre svega teoriju. Što se tiče instrumenta ono osnovno što je trebalo to su svirali i slali meni snimak, iako je bilo teško pratiti dinamiku i kvalitet tona, ali ono osnovno što je trebalo da se postavi – notni zapis, notni tekst to smo radili. Bili smo svi u kontaktu sve vreme. S obzirom da se bližio ispitni rok u junu za dvoje polaznika koji su pohađali ubrzani program, morali smo da se organizujemo malo drukčije, jer su u Kulturnom centru bili radovi. Snalazili smo se na razne načine, ja sam išla kod njih kući i držala nastavu kako bih ih pripremila za ispit, a grupnu teoriju sam organizovala u kući mog oca u Pećincima. Za ostale učenike, koji ne pohađaju ubrzani program, ispitni rok je pomeren za avgust, pa smo tokom celog leta radili i pripremali se za avgustovski ispitni rok. Ubrzo smo mogli i da se vratimo u svoje prostorije u Kulturnom centru i tu smo držali nastavu. Moj cilj je bio da deci ne propadne godina i mi smo u tome uspeli. 24. avgusta deca su otišla na ispit i svi su položili sa peticom” – izjavila je Savić, i dodala da su polaznici Studija na ispitu svirali kompletan ispitni program, iako su po preporuci Ministarstva prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja a zbog epidemije korona virusa, ispiti mogli biti po skraćenom programu.

Kako nam je rekla učenica Dunja Srdić, koja je uspešno završila 5 razred po ubrzanom programu, bilo je teško i komplikovano organizovati se tokom proleća i leta.

“Mislim da smo mi za razliku od drugih muzičkih škola mnogo više radili, jer je nastavnica dolazila iz Beograda, pa smo se mi snalazili jer nismo mogli da imamo nastavu u Kulturnom centru. Imali smo nastavu i po kućama, dogovarali smo se i stalno smo bili u kontaktu. Jeste sve bilo komplikovano, ali bitno je da smo sve to odradili kako treba i da je sve prošlo dobro” – rekla je Srdić.

Dunjine kolege Dušan Plavšić i Mila Cvetković slažu se da je bilo naporno, ali da se na kraju isplatilo jer su svi položili sa peticama, a Branko Plavišć dodaje da u muzičkoj školi „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici vole kada oni dođu jer su svi spremni za ispit i svi polože sa najvišom ocenom.

Od septembra 13 polaznika Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje nastavlja spremno dalje svako svoj razred, a ono što je očigledno to je da je bio potreban dodatan napor kako njih tako i njihovog pedagoga da se godina privede kraju i da na početku nove školske godine ljubav prema muzici i muzičkom obrazovanju bude i dalje njihova zajednička stremnja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here