Naslovna Život Uz ove savete pripremite sobne biljke na hladnije dane

Uz ove savete pripremite sobne biljke na hladnije dane

PODELI
Foto: Apartment Therapy

Biljke koje smo držali na terasi treba pre svega preseliti u kuću, jer hladno vreme nije idealno za biljke koje dolaze iz tropskih krajeva. 

Treba obratiti pažnju na vlažnost prostorije, temperaturu, ali i poziciju biljke u stanu, koliko ih često zalivamo, ali i dohranjujemo.

Biljke vole svetlost, ali ne onu direktnu. Svetlosti je zimi manje, jer su dani kraći, pa je pronaći način kako im pružiti dovoljno svetlosti. Stavite ih na prozor koji gleda na jug kako bi što duže tokom dana bile izložene suncu. Ako nemaš prozor koji gleda na jug, pronađi onaj koji ima najviše svetlosti. Svakih nekoliko dana biljke okrenite kako bi sve strane dobile jednaku količinu svetlosti i rasle jednako.

Sobne biljke vole prosečnu sobnu temperaturu. Zato je važno da biljke ne držite u prostoriji koja se ne greje, ali i da ih sklonite od izvora toplite.

Biljke zimi treba manje zalivati. Većina biljaka tada sporije raste ili čak prestane da raste, a višak vode bi mogao uzrokovati truljenje korenja. Pravu vlažnost zemlje proverite tako što ćete prst gurnuti nekoliko centimetara pod zemlju. Isto važi i za dohranu- što manje to bolje.

Još jedan od saveta- sa presađivanjem biljaka sačekajte do proleća, inače im remetite životni ciklus.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here