Naslovna Srbija (UŽIVO) PET MILIJARDI EVRA ZA SRPSKU PRIVREDU: Predstavljen paket ekonomskih mera, svakom...

(UŽIVO) PET MILIJARDI EVRA ZA SRPSKU PRIVREDU: Predstavljen paket ekonomskih mera, svakom punoletnom građaninu STO EVRA


Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež predstavljaju paket mera za pomoć privredi.

– Vlada je dobila veliki broj predloga privrednika kao im pomoći. I sve smo ih mi razmotrili. Ova kriza je globalna, sa kojom se suočava svaka zemlja u svetu. Srbija ovu krizu čeka nikada jača i zato idemo sa predstavljanjem ovih mera kako bi rasteretili privredu što više – rekao je ministar Mali.

On je potom otkrio da će država pomoći privredi sa čak 5.1 milijardi evra, tačnije 608 milijardi dinara, što je polovina našeg budžeta i 11 odsto našeg BDP.

– Doneli smo odluku da povećamo platu medicinarima, isplatićemo jednokratnu pomoć penzionerima od 4.000 dinara, takođe dobićei penziju u jednom delu, već 10. aprila. Banke su uvele moratorijum na tri mesec, što olakšava mngoo građanima. Velika razlika između Srbije i veliki broj zemalja koje su sad isto u krizi je ta u tome što je mi čekamo nikad jači i stabilniji. Najveći teret ove krize država će preuzeti na sebe, kako bi privreda što manje osetila ekonomsku krizu koja dolazi. Pre samo nekoliko godina bili smo na rubu bankrota, a sad imamo javni dug koji je ispod 50 posto BDP-a, a izvoz je u prva dva meseca 2020. godine povećan. Ovo je sve posledica reformi i mera koje smo realizovali sa vama.

– Mere poreske politike: odlaganje u vanrednom stanju plaćanje poreza na doprinose, odlaganje plaćanja na dobit za drugi kvartal, oslobađanje od PDV za one koji se bave donacijama.

– Pomoć mikro, malim i srednjim: država će uplatiti svim firmama na račun iznos minimalaca za tri meseca za svakog radnika.

– Mere podrške likvidnosti: 2.2 milijarde evra ćemo uložiti, davaćemo jeftine kredite sa 1 postom kamate, za sva mikro, mala i srednja preduzeća. To će biti krediti iza kojih stoji država, a banke tu nemaju rizika, to su krediti za likvidnost preduzeća, obrtna sredstva.

Ništa od navedenog se neće primenjivati na one koji su broj zaposlenih umanjili za više od 10 odsto.

– U javnom sektoru nema otpuštanja i smanjenja plata, nema smanjenja penzija, dovoljno para ima u budžetu – rekao je ministar Mali.

– Država će posebno pomoći pojedinim sektorima, koje su pogođene krizom, onima koji su najugroženiji pomoći ćemo u narednim nedeljama i mesecima, a to će na primer biti ugostiteljstvo, povrtarstvo, ali i mlekari i svi oni koji budu u problemu. Korporativne obveznice će biti dostupne i naša privreda će moći da računa na to, to je veoma važno za dobro poslovanje kompanija.

Predsednik PKS Marko Čadež se na početku zahvalio na predanom radu svima koji su radili na ovom planu.

– Ovaj paket će da sačuva kičmu naše privrede, dok ne prođe kriza. Jedan deo mera je namenjen preduzećima da očuvaju radna mesta i likvidnost, dok je drugi deo mera podsticaj za pronalaženje još novca i investicija. PKS će biti partner kompanijama gotovo 24 sata, 7 dana u nedelji. 

Foto: Printscreen/B92

IZVORSrbija Danas
Prethodna vestNajcrnji dan za Srbiju: Sedam novih žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno 23
Sledeća vestOsuđenici dnevno sašiju i po 4.000 maski, ODREKLI SE I JEDNOG OBROKA NEDELJNO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here