Naslovna Svet (UŽIVO) PUTIN PONOVO PREDSEDNIK RUSIJE: Osvojio više od 56 miliona glasova –...

(UŽIVO) PUTIN PONOVO PREDSEDNIK RUSIJE: Osvojio više od 56 miliona glasova – 76,67 odsto (VIDEO)

PODELI
Foto: Reuters

U Rusiji su održani predsednički izbori, na kojima se nadmetalo osam kandidata, a apsolutno najviše glasova je osvojio aktuelni predsednik Vladimir Putin.

Zbog 11 časovnih zona, glasanje je počelo u subotu u 20.00 sati po griničkom vremenu na krajnjem istoku Ruske Federacije.

Među ostalim predsedničkim kandidatima su bili lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak – koju je nominovala Građana inicijativa – i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

 Članovi Centralne izborne komisije Rusije objavljuju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji.

Za Putina je na predsedničkim izborima, prema rezultatima brojanja 99,84 odsto listića, glasalo 56.206 miliona birača, odnosno 76,67 odsto glasača, čime je ostvario ubedljivu pobedu, izjavila je predsednica CIK Rusije Ela Pamfilova.

Putin dobio rekordnu podršku u svojoj političkoj karijeri

Za Vladimira Putina je glasalo više od 50 miliona ruskih građana, saopštila je Centralna izborna komisija Rusije. U ovom trenutku je obrađeno 92,86 odsto zapisnika sa biračkih mesta.

Podsetimo, 2004. godine je za Putina glasalo 71,31 odsto birača, odnosno 49,563 miliona građana Rusije, dok mu je na izborima 2012. godine dalo glas 63,60 odsto, tj 45,602 miliona Rusa. Izlaznost građana je iznosila 67 odsto.

Foto: Reuters

– Vidim ove rezultate kao znak poverenja i nade. Ovo znači da ljudi cene ono što smo mi uradili. Vidim to kao veliko poverenje. Narod veruje da ćemo najodgovornije – poručio je aktuelni predsednik.

Svi ruski vojnici u Siriji glasali za Vladimira Putina

Svi ruski vojnici koji su glasali na predsedničkim izborima u Siriji, dali su glas Vladimiru Putinu, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov.

Svi vojnici koji trenutno služe na teritoriji Sirijske Arapske Republike učestvovali su u glasanju na predsedničkim izborima u Rusiji. Nakon prebrojavanja 2.954 glasačka listića, svih 100 odsto glasova bilo je za predsednika Rusije Vladimira Putina – istakao je Pankov.

Brnabić čestitala Putinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Vladimiru Putinu reizbor za predsednika Ruske Federacije.

– Čestitam vam ubedljivu pobedu na izborima za predsednika Rusije. Rezultat koji ste postigli samo potvrđuje široku podršku koju imate za sve teške reforme koje ste do sada uspešno sproveli i koje tek nameravate da sprovodite. To govori da vaši građani u vama vide pravog lidera koji je spreman da ide u susret svim izazovima u predstojećem vremenu – navela je ona.

Foto: Reuters

Vučić čestitao Putinu pobedu na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Vladimiru Putinu povodom reizbora na mesto predsednika Rusije.

– Primite iskrene čestitke za ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodite Vašu zemlju čvrsto utemeljenim putem napretka, na dobrobit svih njenih građana – navodi se u čestitki, saopštio je kabinet Predsednika.

 

 

Foto: Srbija Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here