Naslovna Srem Pećinci V pećinačka Fijakerijada

V pećinačka Fijakerijada

PODELI

V pećinačka Fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba “Pećinački lipicaner”, održana je poslednjeg dana obeležavanja Dana opštine, na terenima za konjički sport u Pećincima. Fijakerijadu zvanično je otvorio predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović, koji je naglasio da je značaj ove manifestacije, upravo u očuvanju tradicije.

“Poslednjih decenija ovu plemenitu životinju, koja je krasila ulice naših sela i naše njive, zamenili smo traktorima, ali jedno je sigurno – konji su i dalje u našim srcima” – rekao nam je Trbović i podsetio da Opština Pećinci dosta ulaže u razvoj sporta i da će tako nastaviti i ubuduće, kao i da ga raduje što je danas imao priliku da vidi da se sve više dece interesuje za ovaj sport, koji iz godine u godinu postaje sve popularniji u pećinačkoj opštini.

Predsednik “Pećinačkog lipicanera” Zoran Petković rekao je da se članovi ovog kluba trude da svake godine organizuju što zanimljiviju manifestaciju sa većim brojem učesnika, kao i da prošire broj članova svog kluba, koji trenutno broji preko 40 članova, ali i da privuku što veći broj dece da se bave ovim plemenitim sportom. Sa tim ciljem na današnjoj Fijakerijadi, pre početka zvaničnog takmičarskog dela programa, uručeni su pehari najmlađim članovima konjičkih klubova, kao podstrek za dalji rad, program su obogatili su i najmlađi članovi Društva za negovanje narodne tradicije “Pećinci”.

Peta po redu Fijakerijada u Pećincima okupila je ukupno 85 učesnika, zaljubljenika u ovaj sport i cele Srbije, koji su se takmičili u vožnji preciznosti sa dva konja – dvopreg i sa četiri konja – četvoropreg. Aktuelni prvak Srbije u četvoropregu Milan Đurđević iz Pećinaca, danas je poneo pobednički pehar u drugoj kategoriji – u dvopregu. Drugo mesto u ovoj kategoriji zauzeo je Boris Mialkovski iz Jabuke, dok se na trećem mestu u vožnji dvoprega našao Nikola Topalović iz Čačka.

U vožnji četvoroprega najuspešniji je bio Dragan Trnakov iz Stapara, drugo mesto osvojio je Miloš Plavšić iz Dobanovaca a treće Uroš Milinković iz Dobanovaca. Umeće u vožnji preciznosti sa dvopregom danas su pokazali i najmlađi gde je pobednički pehar otišao u ruke Miloša Đurđevića iz Pećinaca. Drugo mesto osvojio je Marko Topalović iz Čačka a treće Aleksandra Trnjakov iz Stapara.

Iako je konjički sport takmičarskog karaktera i svaki takmičar se trudi da postigne što bolji skor, ipak je jedno sigurno – bez neizmerne ljubavi prema ovoj plemenitoj životinji ne bi se postigli ni vrhunski rezultati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here