Naslovna Magazin Zdravlje Vakcine ove nedelje stižu u Srbiju

Vakcine ove nedelje stižu u Srbiju


Prve doze vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek” trebalo bi tokom nedelje da stignu u Srbiju, kaze za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Pavle Zelić kaže da su vakcine efikasne 95 odsto, kako i piše u dokumentaciji, a da se očekuju dobri rezultati i u pogledu ruske vakcine “sputnjik”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da u Srbiju u narednih nekoliko dana treba da stigne prvih 4.875 doza i dodaje da se dozvola odnosi na ukupno 20.475 doza.

Kontrolisali smo sve elemente – kvalitet, efikasnost, bezbednost. Očekujemo u narednim danima da prve doze stignu, kada će se obaviti kontrola u našoj laboratoriji i izdati sertifikat”, naveo je Zelić.

Agencija, navodi, od 2. decembra, kad je dobila dokumenta, pažljivo procenjuje ono što tvrdi proizvođač, od početka razvoja vakcine do tri kliničke faze.

Ukazao je da reakcije koje su primećene do sada i u primeni jesu bol na mestu primene, otok, crvenilo, što je, kaže, ono što znaju svi koji su nekad primili vakcinu.

Takođe, primetan je, dodao je Zelić, jedan do dva dana zamora, bol u mišićima, glavobolja.

– Neuporedivo je manji rizik da imate glavobolju nego da se zarazite koronom. Pratićemo primenu i u Srbiji – naglasio je Zelić.

Kada je reč o ruskoj vakcini “sputnjik”, Zelić je rekao da su urađeni opšti, specijalni i testovi bezbednosti.

Istakao je da se pregovara sa svima koji mogu da budu potencijalni dobavljači vakcina za Srbiju.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestNAJNOVIJI IZVEŠTAJ: Ovo je trenutno stanje sa brojem obolelih
Sledeća vestGluma ili istina: Očevi zaista ne čuju plač deteta uveče?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here