Naslovna Dogadjaj Vakcine protiv HPV virusa za devojčice od 12 do 14 godina u...

Vakcine protiv HPV virusa za devojčice od 12 do 14 godina u Institutu za javno zdravlje Vojvodine

PODELI

1.600 doza vakcine protiv HPV virusa, koji izaziva tumor grlića materice biće dopremljene Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Namenjene su devojčicama uzrasta od 12 do 14 godina.

U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre njih oko 500, dok na dnevnom nivou budu otkrivena četiri nova slučaja.

Ono što je poražavajuće da se starosna granica pomera kod žena i da se odavno zna da je humani papiloma virus glavni uzročnik oboljenja od raka grlića materice kod žena.

Na osnovu istraženih studija u zemljama u kojima se vakcina dugo koristi, postoje neoborivi dokazi da je upravo vakcinacija jedina prava i efikasna mera prevencije karcinoma grlića materice. U tim zemljama primenjuje se već više od 15 godina.

“Radi se, dakle, o četvorovalentoj vakcini koja sadrži dva tipa niskoonkogenih i dva tipa visokoonkogenih virusa, dakle 6, 11, 16 i 18 viruse, i ona indukuje stvaranje antitela na ove tipove virusa. 750 devojčica će prioritetno biti vakcinisano i to uzrasta od 12 do 14 godina, one će morati da prime 2 doze vakcine, a svi zainteresovani roditelji će sa izabranim pedijatrima u DZ NS izraziti želju da vakcinišu devojčice i sa pedijatrom će se dogovarati o dinamici sprovođenja, kada će dobiti prvu, a kada drugu dozu vakcine”, izjavila je dr Mirjana Štrbac, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U drugom delu programa će biti obezbeđene vakcine za još oko 100 devojčica uzrasta od 15 do 18 godina, a te devojčice će primati 3 doze vakcine. U pojedinim zemljama ta vakcina koristi se i za dečake da bi imali čitave generacije mladih koji su zaštićeni od HPV virusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here