Naslovna Srem Ruma Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Rumi

Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Rumi

PODELI
Foto: Sremske vesti

RUMA – Potrebe za rezervama krvi su velike, te Crveni krst Ruma obaveštava i moli sve humane sugrađane, ukoliko žele i mogu, a zdravstveno stanje im dozvoljava, da se odazovu na vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, danas, 14. januara 2022. godine, u periodu od 8 do 12 časova, u holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi.

Dobrovoljni davaoci krvi, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, organizacije Crvenog krsta u u gradovima i opštinama se već dugo, svi zajedno, bore da obezbede podršku operativnom programu i zbrinu pacijenti kojima je krv neophodna. Krv je neophoda za lečenje vitalno ugroženih pacijenta, za terapiju onkoloških bolesnika, za planirane hirurške intervencije, za hitne i vanredne situacije. I pored toga, zalihe krvi su na minimumu i nisu dovoljne.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid 19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi želimo da podsetimo da:

  • Davalac kri može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti
  • Davanje krvi je: DOBROVOLjNO, ANONIMNO, BESPLATNO
  • Žena može davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca
  • Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu
  • Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca
  • Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole
  • Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta
  • Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here