Naslovna Posao VAŽNO DA ZNATE: Još uvek niste dobili 100 evra?

VAŽNO DA ZNATE: Još uvek niste dobili 100 evra?

PODELI

Ovo su odgovori na pitanja koja muče dobar deo građana Srbije.

Tri su najčešća pitanja kada govorimo o novčanoj pomoći države građanima. Kada ću dobiti novac, u kom roku moram da ga podignem, i da li država ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa.

Odgovori su sledeći – ukoliko ste ispravno popunili prijavu novac možete očekivati najkasnije do 7. juna kada je i poslednji rok države za isplatu. Redosled isplate ne zavisi od toga kada ste se prijavili, već od banke u kojoj imate račun. Praktično, država odlučuje o bankama na čije će račune puštati novac danas, sutra ili neki drugi dan.

Takođe, moguće je i da se novac na račune jedne banke pušta u nekoliko turnusa tokom nekoliko dana, što je i odgovor na pitanja poput – zašto sam ja dobila sto evra, a nije moj suprug koji je u istoj banci i koji se prijavio za pomoć isti dan kao i ja.

Odgovor na pitanje u kom roku moram da podignem novac i da li država, ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa, dobar je iz ugla mnogih građana – i onih koji žive u inostranstvu i onih koji nemaju račune u bankama, a dobiće namenski, ali i najstarijih koji novac dižu isključivo lično.

Kako su potvrdili u Ministarstvu finansija – novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče.

– Važna informacija je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinskoj masi – potvrdili su u resornom ministarstvu.

Novac, u prevodu ne može niko da vam “otme”.

Da li sam se prijavio dobro?

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu.

Građani koji nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li je novac uplaćen.

Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/. Na ovom sajtu postoji opcija “Provera statusa prijave”. Potrebno je da ubacite svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenje da li vas novac očekuje ili ne.

Ko sve ima pravo na 100 evra

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra.

foto: Pexels

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here