Naslovna Srbija Večeras čekamo Srpsku novu godinu

Večeras čekamo Srpsku novu godinu

PODELI

Julijanska nova godina kod Srba poznata kao Srpska nova godina ili Pravoslavna nova godine po Gregorijanskom kalendaru svake godine slavi se 14. januara.
Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru. Slavi se u balkanskim zemljama kao što su: Srbija, Crna Gora, BiH, Republika Srpska, Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji.

Tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj, ali i Japanu.

Naučnici su samo delimično u pravu kad kažu da je Srpska nova godina u stvari starokalendarska, nastala po računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar. Iako se može nazvati i pravoslavnom jer je slave Rusi, Gruzini monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci, srpska Nova godina je nešto sasvim drugačije jer je nastala kao znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet, narod i običaji.

Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića 1850. godine je Nova godina uvrštena u praznike državne, tako se slavi do dana današnjeg u krugu porodice i prijatelja. Te godine 1. januara 1851. godine izveštavalo se u celom svetu o veselom dočeku u beogradskim društvima.

Uz veliko veselje i vatromete, Nova godina je tradicionalno danas se proslavlja u restoranima, kafićima, splavovima, ali i na gradskim trgovima širom Srbije uz vatromet i koncerte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here