Naslovna Magazin Planeta VEČERAS POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Apsurd pomeranja časovnika

VEČERAS POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Apsurd pomeranja časovnika

PODELI

Letnje računanje vremena u Evropi počeće u nedjelju, 25. marta, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unapred. U 2.00 časa, u noći između subote i nedelje, kazaljke na časovnicima treba pomeriti jedan čas unapred – na 3.00 časa.

Ove godine, kazaljke ćemo možda pomeriti i poslednji put…

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima letnjeg i zimskog računanja vremena u EU i odlučili da Evropskoj komisiji predlože ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

 

Dok čekamo odluku o tome da li ćemo kazaljke na satu i dalje pomerati unapred ili unazad, donosimo vam sve bizarne apsurde pomeranje časovnika.

Apsurd nepostojećeg vremena

Kada u poslednjoj nedelji marta pomerimo časovnik sa 02.00 na 03.00 sata, preskočili smo jedan sat. Zvanično, taj sat više ne postoji. Vreme između 02.00 i 03.00 sata u nedelji koja pada u poslednji dan marta, ne postoji, nema ga! Neki smatraju da se reč “nikad” može podvesti upravo u ovaj sat koji je nestao.

I, da, taj dan traje 23 časa.

Apsurd duplog vremena
sat

Foto: Profimedia

Kad se vratimo na zimsko, ispravno računanje vremena, odnosno pomerimo časovnike sa 03.00 na 02.00 časa, dobijamo dan od 25 časova, jer se jedan sat ponavlja dva puta. Dakle, ona šala “Radimo 25 sati na dan” – i nije neka šala. Ona može biti sasvim istinita jednom godišnje – na dan kada se vraćamo u zimsko vreme.

Konkretno, neki megamarketi rade 24 časa na dan, a tog dana i 25 sati. E, sad, zanimljivo bi bilo videti kako su poslodavci to rešili, da li ona radnica za kasom koja je trebalo da radi smenu od osam sati, radi tada devet sati i to u noćnoj, i da li joj se taj dodatni sat plaća.

Osim toga, paradoks duplog sata implicira i drugačije posledice. Na primer, ubistvo u ulici Čempresa, dogodi se u 2 sata i 34 minuta nakon ponoći, u noći kad se pomera časovnik na zimsko vreme. E, sad, te noći se dvaput desilo to vreme. Pa u kojem se vremenu desilo ubistvo, u 02.34-A ili 02.34-B?

Apsurd “raskola” dve hemisfere

Kada je na severnoj hemisferi zemljine polulopte leto, na južnoj je zima i obrnuto. Šta to konkretno znači? To znači kad mi pomeramo sat unapred, na letnje, oni na jugu ga pomeraju nazad, na zimsko. Pa ako smo u odgovorajućoj časovnoj zoni sa nekom zemljom, i imali isto vreme, odnosno ako je do juče bilo podne u obe zemlje, danas je kod nas već 13.00 časova, a kod njih tek 11.00 časova. Odjednom se stvara jaz od dva sata razlike koji kod redovnog toka stvari nije postojao.

U tim slučajevima, ako imamo rođake u nekoj takvoj zemlji, može da nam se desi da nas probudi telefon i da pitamo: “Je l` gori nešto, spavam! Vidiš da je prošla ponoć”, a dobijemo odgovor, “Kakva bre ponoć, tek je 22.05?”

Apsurd dužeg trajanja neprirodnog vremena od prirodnog

Nemaju sve zemlje koje su usvojile pomeranje vremena usklađen isti datum za pomeranje vremena. U Evropi je uvedeno da vraćanje na zimsko vreme bude u poslednjoj nedelji oktobra. Ranije je to bilo u poslednjoj nedelji septembra. Dok je to bio mesec septembar, mogli smo da kažemo da zimsko i letnje vreme traju po šest meseci, dakle, da ne brojimo baš dane, ali približno su ti periodi jednaki. Otkada se zimsko vreme vraća u poslednjoj nedelji oktobra, to znači da prirodno, zimsko računanje vremena traje svega pet meseci godišnje, a neprirodno, letnje čak sedam meseci.

Time ne samo što je prihvaćeno neprirodno letnje vreme, nego mu je sada data i prednost u odnosu na prirodno računanje vremena. Bizarno, zar ne?

Apsurd haosa u časovnim zonama

Haotično stanje u časovnim zonama na našoj malo planeti stvara i to što neke zemlje pomeraju časovnik u poslednjoj nedelji oktobra, neke u prvoj nedelji novembra, a neki ga ne pomeraju uopšte. Štaviše, većina zemalja sveta, ili su napustile pomeranje časovnika, ili ga nikad nisu ni usvojile!

Najveći deo zemalja Afrike, manji broj zemalja Azije i južne Amerike, nikada nisu prihvatile taj sistem, a uglavnom je reč o zemljama oko ekvatorijalnog pojasa. A ogroman broj zemalja je koristio pa napustio taj sistem, a poslednja u nizu je Rusija koja je jesenas vratila zimsko vreme, i više neće pomerati časovnike.

Štaviše, mali je broj zemalja koji je ostao veran “pomeranju vremena”, a reč je mahom o zemljama Evrope i Severne Amerike, i nešto država po ostalim kontinentima, među kojima su Mongolija, Iran, Egipat, Novi Zeland…

Ali da apsurd bude veći, neki delovi zemalja koje prihvataju pomeranje časovnika, napustile su taj sistem. Tako američka savezna država Arizona više nema letnje vreme iako ceo ostatak SAD ima! Taj sistem su napustili i neki delovi Kanade, jedna od meksičkih republika, veći deo Brazila, ali i najveći deo Australije!

Mapa zemalja koje menjaju vreme i onih koje to ne rade (više)

Foto: Wikipedia
(Na mapi koja je priložena, plavom bojom su označene zemlje koje pomeraju časovnike, narandžastom one koje su napustile taj sistem, a crvenom one koje to nikad nisu radile) 

Imajući to u vidu, stvara se časovni haos ne samo među različitim zemljama sveta, već i unutar pojedinih suverenih država!

A vi kad krećete na neko daleko putovanje, snađite se u celom tom haosu, i ugatajte koliko je sati u zemlji u koju idete i koliko će sati biti ako putujete baš na dan kad se pomera vreme, jer univerzalnog pravila – nema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here