Naslovna Kultura “Veliki rat”: Francuski filmski karavan

“Veliki rat”: Francuski filmski karavan

PODELI

Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata, Francuski institut u Srbiji i Centar za kulturu „Sirmiumart” vas pozivaju da pogledate izbor filmova iz Ciklusa „Veliki rat” koji nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.
U periodu od 8. do 12. oktobra 2018. godine, u Art klubu Centra za kulturu „Sirmiumart”, biće prikazana četiri filma. Bave se epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva, a snimljeni su u rasponu od trideset godina. To su „Čuvarke”, „Istočni front, zaboravljeni front”, „Život i ništa drugo” i „Kapetan Konan”.

SINOPSISI

Čuvarke – Les Gardiennes (francuski, 2017, 134’)

Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915. Muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže zato što njena kćerka odbija da posluša. Između Ortens i Fransin se razvijaju međusobno poštovanje i divljenje. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu i da plati cenu.

Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919 – Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919
(francuski, 2010, 52’)

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju, da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju, da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante i, na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…đ

Život i ništa drugo – La vie et rien d’autre (francuski, 1989, 135’)

Režija: BertranTavernije
Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, MorisBarije

Godina 1920. Veliki rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene, različitog društvenog porekla, spojio je isti cilj – da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis I komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

 

Kapetan Konan – Capitaine Conan (francuski, 1996, 130’)

Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea tokom bitke kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here