Naslovna Srem SRPSKI KARNEVAL: Golubinačke “Mačkare”

SRPSKI KARNEVAL: Golubinačke “Mačkare”

PODELI

Svake godine, poslednje nedelje pre početka Uskršnjeg posta, obeležava se praznik Poklade za koji je karakteristično uživanje u mrsnoj hrani i piću, kao i mačkare.

Povorke mačkara, uključuju karnevalske svečanosti uz maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem i konfetama.

Ulice se na ovaj dan pretvaraju u šareni karneval

“Mačkare” se tradicionalno dugi niz godina održavaju u Golubincima. Ovaj događaj sa nestrpljenjem očekuju kako meštani Golubinaca, tako i celog Srema. Na ulicama ovog malog Sremskog mesta širi se smeh i radost, a celo selo poprima izgled bajke.

Ove godine, organizovan je maskembal koji će se održati sportskoj hali “Golubinci” u subotu 10.2.2018 sa početkom od 19h.

Povorka ulicama Golubinaca krenuće u nedelju 11.2.2018. od 14h.

Simbolika

Maskiranje je nekada bilo glavni deo Pokladskih rituala, jer su se ljudi na taj način borili protiv zlih sila koje su im nanosile štetu. Ovaj običaj se nastavlja i danas, ali je cilj zabava i druženje.

I u svetu se proslave poklada obično prosljaju pod maskama, a najpoznatiji karneval u svetu je Rio Karneval u Brazilu.

I dok se u svetu karnevali masovno održavaju u Srbiji tek po koje mesto slavi i obeležava Bele poklade, te su golubinačke “Mačkare po svemu sudeći jedinstven i poseban događaj.

Ono što je Karneval za Rio, za Golubince su “Mačkare”!

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here