Naslovna Srem Fruška gora Veliki turistički potencijali Šida, na padinama Fruške gore

Veliki turistički potencijali Šida, na padinama Fruške gore

Foto: dnevnik

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović kaže da otkako se pojavio koronavirus u našoj državi, šidsku opštinu su preplavili turisti i kamperi.

Beograđani su pokupovali kuće po Erdeviku, navodi on, i sve vikendice okolo.

Na putu do Šida prošli smo i pored jezera Moharač, koje nije toliko urbanizovano, ali je priroda prelepa. Išli smo ka Erdeviku, a greškom skrenuli na kameni put i videli samo jednu kuću pored velikog jezera. Jezero zaista ima veliki turistički potencijal.

-Postoje planovi u dogovoru sa Nacionalnim parkom Fruška gora vezano za jezero Moharač. Reč je o privatnom zemljištu i potrebno je da se to uredi da se zna ko šta kupuje- kaže Semenović. -Imamo i jezero Bruje, koje je u Erdeviku, pa Sotsko jezero, ceo tok reke Bosut više od 38 kilometara teče kroz šidsku opštinu, 22.000 hektara šuma, padine Fruške gore…

On kaže da smo prošli lepim putem od Novog Sada do Šida, samo je deo oko jezera Moharač loš, ali je brži put, što kažu svi Šiđani.

-Kod Koruške treba skrenuti levo, pa se izađe na partizanski put. Tuda Šiđani idu do Novog Sada- napominje Semenović. -Kod nas će tek turizam da se razvija, a fokus na to stavićemo sredinom iduće godine. Ono što mi imamo, to nema niko. U Vojvodini ne postoji opština koja ima, šta sve mi imamo. ali niko nije vodio brigu o tome, svima je bilo usput.

Migranti neće da ostanu, a ni da rade

Migranti i dalje problem predstavljaju problem u Šidu, iako se niko nije zadržao duže od godinu dana u ovoj opštini, jer uspevaju kroz “gejm” da prođu granice, navodi predsednik šidske opštine Zoran Semenović.

-Neće ni da rade, imali smo pokušaj u nekoliko navrata da zaposlimo migrante kao sezonske radnike kod ozbiljnih poljoprivrednika koji se bave voćarstvom, kad već po ceo dan leže i spavaju, ali im ne pada na pamet da rade za 20 evra dnevno- ističe Semenović.

Osim prirodnih lepota poput Morovića, Semenović kaže da Šid ima još mnogo toga čime se može pohvaliti.

-Sava Šumanović, te Ilija Bašićević Bosilj koji je na svetskom nivou poznatiji od Šumanovića, jedan od 10 najuticajnijih svetskih slikara naivaca, takođe je iz Šida. Imamo legate od oba slikara -kaže predsednik šidske opštine. -Imamo i arheološko nalazište Gradina, gde se mogu naći predmeti od neolita do mlađeg bronzanog doba, kompletno je ceo presek pronađen. Pravimo postavku, koja će se nalaziti u novom objektu, baš za tu namenu.

Šid ima i riznicu u Vladičanskom dvoru, gde se mogu videti relikvije iz 1700-tih godina, a Semenović napominje da jedini imaju i Rusinski dvor.

-Imamo i manastire Prijina glava, Sveta Petka, Đipša, svi se nalaze na našoj teritoriji. Imamo i Spomen- obeležje Sremski front kod sela Adaševci, ali i guslara Filipa Višnjića u Višnjičevu, Simeon Piščević hroničar jednog vremena o kome se tek sada počinje pisati- kaže Semenović i dodaje da su pola vinski, a pola sremski Srem.

IZVORdnevnik
Prethodna vestRegistrovano Udruženje žena „Fruškogorke” iz Stejanovaca
Sledeća vestĐokić: Računamo na stručnu javnost

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here