Naslovna Politika Vesić: Vučić posvećen, Kurti čini sve da dijalog bude prekinut

Vesić: Vučić posvećen, Kurti čini sve da dijalog bude prekinut

PODELI
Foto: Tanjug/AP

Član Predsedništva SNS Goran Vesić kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta isticao da je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti čini sve da dijalog bude prekinut.

Vesić je, uoči današnjeg susreta Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da predsednik Srbije, kao i uvek, ide u Berlin da brani srpske interese.

– Kao i u slučaju krize u Ukrajini, Vučić vodi srpsku politiku, u interesu građana. Ne vodimo ni rusku, ni američku, ni tursku politiku. Naš najveći interes je da u Srbiji bude mir, da nastavimo ekonomski da se razvijamo, da imamo više radnih mesta i bolje plate, rekao je Vesić za TV Hepi.

On je istakao da je po pitanju Kosova i Metohija, Vučić više puta isticao da je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, dok Kurti čini sve da dijalog bude prekinut.

Istakao je da Beograd veruje da je samo dijalogom moguće doći do kompromisnog rešenja za KiM.

Mi verujemo u rezultate koje može da donese nastavak razgovora, ali prethodno očekujemo da Priština ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma, rekao je Vesić, podsetivši da Priština nije ispunila glavnu obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština.

To, navodi, pokazuje odnos Kurtija prema Evropskoj uniji, koja je garant tog sporazuma, a na kraju krajeva i prema Nemačkoj, kao jednoj od najvažnijih članica EU.

Od izvornog marksiste i anarhiste kakav je Kurti, koliko god pokušavao da pokaže da se promenio, prezir prema EU i evrointegracijama je nešto što očekujem. On ne može da pobegne od toga, istakao je Vesić.

On je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se Kurti odnosi prema Srbima na KiM

Srbi na KiM ne osećaju se bezbedno. Pre dva dana pucano je iz vatrenog oružja u pravcu srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice. Svakih mesec dana imamo upade jedinica ROSU na sever Kosova. Priština formira vojsku Kosova suprotno Rezoluciji 1244. Kurtijev cilj je očigledno da protera Srbe sa Kosova, upozorio je Vesić.

On je istakao da je Vučić, kao odgovoran državnik, spreman da sedne za pregovarački sto i sa jednim takvim čovekom kao što je Kurti.

Vučić je spreman da to uradi zbog Srbije. On je svestan svoje odgovornosti i koliko je u ovom trenutku važno sačuvati mir i omogućiti da Srbija nastavi da se razvija, zaključio je Vesić, a navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here