Naslovna Magazin Zdravlje Vesti o politici, zdravlju i klimatskim promenama izazivaju najviše stresa kod ljudi

Vesti o politici, zdravlju i klimatskim promenama izazivaju najviše stresa kod ljudi

Foto: nsuzivo

Psiholozi su smislili izraz “headline stress disorder”, odnosno stres uzrokovan natpisima u vestima. Karakterišu ga osećaji brige i bespomoćnosti oko problema koji se događaju u svetu. 

Ovaj fenomen više pogađa žene nego muškarce, dokazano je istraživanje 2012. godine. Vesti koje najviše izazivaju stres su one o politici, zdravstvu i klimatskim promenama.

Kada smo suočeni sa stresom koji proizlazi iz osećaja izloženosti negativnim vestima, najbolje bi bilo da na kratko uzmemo predah od njih. Aktivnosti poput šetnje u prirodi, čitanja knjige ili jednostavno druženja s prijateljima i porodicom pomeriće fokus s problema.

Negativne vesti poput onih o epidemijama, nasilju i razornim prirodnim katastrofama mogu u nama pobuditi osećaj bespomoćnosti. Razmislite na koji način možete napraviti pozitivne promene u vašoj zajednici, porodici ili sebi.

Oko nas je jednako mnogo vesti i o pozitivnim stvarima koje nas mogu razveseliti i motivisati. Usredsredite se na njih i pokušajte manje razmišljati o problemima na koje ne možete uticati.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestMuzejska igraonica za decu “Razigrane šare”
Sledeća vestProsečna decembarska neto plata 59.772 dinara

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here