Naslovna Magazin Zdravlje Vesti o politici, zdravlju i klimatskim promenama izazivaju najviše stresa kod ljudi

Vesti o politici, zdravlju i klimatskim promenama izazivaju najviše stresa kod ljudi

PODELI
Foto: nsuzivo

Psiholozi su smislili izraz “headline stress disorder”, odnosno stres uzrokovan natpisima u vestima. Karakterišu ga osećaji brige i bespomoćnosti oko problema koji se događaju u svetu. 

Ovaj fenomen više pogađa žene nego muškarce, dokazano je istraživanje 2012. godine. Vesti koje najviše izazivaju stres su one o politici, zdravstvu i klimatskim promenama.

Kada smo suočeni sa stresom koji proizlazi iz osećaja izloženosti negativnim vestima, najbolje bi bilo da na kratko uzmemo predah od njih. Aktivnosti poput šetnje u prirodi, čitanja knjige ili jednostavno druženja s prijateljima i porodicom pomeriće fokus s problema.

Negativne vesti poput onih o epidemijama, nasilju i razornim prirodnim katastrofama mogu u nama pobuditi osećaj bespomoćnosti. Razmislite na koji način možete napraviti pozitivne promene u vašoj zajednici, porodici ili sebi.

Oko nas je jednako mnogo vesti i o pozitivnim stvarima koje nas mogu razveseliti i motivisati. Usredsredite se na njih i pokušajte manje razmišljati o problemima na koje ne možete uticati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here