Naslovna Srbija (VIDEO) NATO NAS JE SVE OTROVAO: Osim osiromašenog uranijuma bacane su i...

(VIDEO) NATO NAS JE SVE OTROVAO: Osim osiromašenog uranijuma bacane su i druge KANCEROGENE MATERIJE!?

PODELI

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da će komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega, jer su tokom bombardovanja oslobađane i druge kancerogene materije.

Laketić je u jutarnjem Dnevniku RTS-a kazao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica – najavio je Laketić.

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut „Vinča“.

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega – kazao je Laketić.

On je podsetio da je u Pančevu gađana „Petrohemija“, u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena – rekao je Laketić.On je naveo da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će Srbiji koristiti u svakom smislu, za sanaciju životne sredine, prevenciju i rano lečenje bolesnika – ocenio je Laketić.

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja izneo je tvrdnju da će rezultati definitivno implicirati pravni i politički put.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić je najavio da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim – naveo je Laketić i dodao da će tražiti objektivno istraživanje.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here