Naslovna Srem Fruška gora Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla!

Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla!

PODELI
Foto: RTV

Vina iz Srema dobila su oznaku geografskog porekla. To znači da će vino napravljeno od grožđa naredne berbe nositi oznaku Srem – Fruška gora.

Festival fruškogorskih vina Inđija 2019.

Dulka, Mačkov podrum, Erdevik, Kovačević samo su neke od 147 etikete iz 34 sremske vinarije koje će od naredne berbe nositi oznaku geografskog porekla “Srem- Fruška gora”. Za te proizvođače vina, to je, kako kažu, veliki uspeh.

– Sve ono što bude imalo oznaku geografskog porekla i dobije posebnu markicu, to znači da će ta vina biti sa određene geografske čestice, sa određenog rejona i to će biti ono gde mi garantujemo da vi zaista pijete vina koja su ponikla sa Fruške gore, odnosno Srema. – kaže Jasmina Dragojlović iz vinarije “Dulka”.

Ruma: Besplatni udžbenici za sve đake prvake

To je, kažu u Udruženju, koje je nakon tri godine upornog rada, izborilo taj značajni sertifikat, veliki korak za promociju sremskog vinogradarskog rejona, a naredni je dobijanje oznake za jedno uže područje koje će nositi ime Fruškogorsko vinogorje.

– Potrošači koji su ljubitelji vina, pa i oni koji su blizu da postanu ljubitelji, mogu da imaju veće poverenje i veću sigurnost da ih tu čekaju kvalitetna vrhunska vina, kontrolisana. – ističe Đurđica Jojić Novaković iz Udruženje vinara sa oznakom geografskog porekla “Srem- Fruška gora”.

Slike satkane od svetlosti

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava i pomaže vojvođanske vinare, a ambicija je zajednička, klasterska proizvodnja vina.

– Mislim da će udruženje krenuti sa proizvodnjom klasterskog penušavca gde bi trebalo upravo ove 34 vinarije da zajednički kupažiraju vino, da kroz opremu koju je obezbedio Pokrajinski sekretarijat počnu zajednički da proizvode i pakuju jedan zaista prestižan proizvod i da sa njim izađu na svetsko tržište. – kaže Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

San da Srem postane vojvođanska Toskana nije nedostižan, slažu se i proizvođači i nadležni donosioci odluka. Srbija trenutno ima 6 vinogradarskih rejona gde se štite oznake geografskog porekla. Od ukupno 64 vinarije, 34 su sa geografskim poreklom upravo iz sremskog vinogradarskog okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here