Naslovna Srem Fruška gora VINOGRAD NA FRUŠKOJ GORI ZA 350.000 EVRA Plantaže oraha skuplje od milion...

VINOGRAD NA FRUŠKOJ GORI ZA 350.000 EVRA Plantaže oraha skuplje od milion evra, a beg u prirodu…

PODELI

Gužva u saobraćaju, na ulici i na poslu te svakodnevni stres vrlo brzo dosade, a još češće budu i naporni.

Sve češće se srećemo sa ljudima koji žele da stave tačku na ubrzani način života, stres i svaku vrstu gužve, odlaskom na selo. Počnu da se bave poljoprivredom ili jednostavno uživaju u prirodi i tako pronađu mir.

U Srbiji je situacija takva da placeva ima najviše na Kosmaju, ali i na Fruškoj gori koja postaje sve popularnija destinacija. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 do 15.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac. U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 3.000 do 6.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 4.000 evra.

Istovremeno je u Vojvodini kuću ili salaš moguće kupiti i za mnogo manje novca. U pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra. U Padeju nadomak Kikinde kuća može da se kupi za 2.000 evra, a u okolini Zrenjanina starija kuća s placem može da se kupi i za 5.000 evra.

S druge strane, kvalitetni zasadi vinograda i voćnjaka daleko su skuplji, a najskuplje su plantaže oraha.

Zasadi vinograda

poljoprivreda

Na obroncima Fruške gore, moguće je kupiti zasade vinograda, kajsija i bresaka, registrovanih u Ministarstvu poljoprivrede. Vinogradi su održavani, imaju odlične sorte grožđa kao što su muskat hamburg, italijanski rizling, probus, kabernet. Placevi se nalaze u građevinskoj zoni tako da se mogu iskoristiti za izgradnju. Cena ovog imanja je 350.200 evra.

Plantaža kajsija i oraha

poljoprivreda

U ponudi je i plantaža oraha i kajsija, 3. 200 stabala kajsije, 1.100 stabala orah sorte chandler. Zasad je iz jeseni 2014. sa svom pratećom mehanizacijom i opremom: 2 voćarska traktora, 2 atomizera, 2 prikolice, voćarska friteza, platforma za branje i orezivanje, malčer, kosilice i još mnogo toga što je potrebno za održavanje plantaže. Na plantaži se nalazi uknjižen prateći objekat od 300 kvadrata, od čvrstog materijala – hala sa destilerijom za pravljenje voćnih rakija. Cena imanja je 1.272.000 evra.

Beograd

U okolini prestonice cena placeva je od 3.000 do 5.000 evra po aru. Reč je o vikend naseljima kao što su Vinča, Grocka, Begaljica, Belegiš, te naselje Zuce u podnožju Avale. Naravno ovde ima i mnogo skupljih placeva po ceni do 7.000 evra po aru, ali je tada reč o placevima uz glavnu ulicu koji su pogodni ne samo za stambene potrebe već i za različite poslovne projekte. Sve traženiji su i nešto udaljeniji placevi u okolini Mladenovca i Sopota gde se ar može naći i za cenu ispod 2.000 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here