Naslovna Posao Vinogradare očekuje najslađi posao – berba grožđa

Vinogradare očekuje najslađi posao – berba grožđa

PODELI

BANOŠTOR – Na padinama Fruške gore vinogradare očekuje najslađi posao. U berbi grožđa je veoma važno odrediti momenat zrelosti pa je od nemerljivog značaja uređaj za brzu analizu svih značajnih parametara.

Na značaj vinskog analizatora ukazuje i Gordan Bašić, vinar i vinogradar , vlasnik vinarije Kvet iz sremskog sela Banoštor ujedno i predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem Fruška gora.

“Naše udruženje je imalo sreću što je Pokrajinska administracija prepoznala potrebe vinogradara i vinara iz Srema , pa smo tako pre dve godine , u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu i donacijom Pokrajinske vlade dobili najsavremeniji vinski analizator , uređaj koji može da odredi analizu šire i odredi trenutak berbe, a nakon toga i vino u bilo kojoj fazi, za samo dva tri minuta. Tako saznajemo sve neophodne parametre i praktično upravljamo procesom proizvodnje vina”, kaže Gordan Bašić.

On pojašnjava da je Udruženje vinogradara i vinara Srem- Fruška gora, koje je osnovano 2015. godine i koje okuplja oko 60 vinarija, dobilo mogućnost da bude nosilac oznake geografskog porekla. Napravljen je elaborat i komplikovani posao koji je trajao dve godine konačno je rezultirao time da svaki vinar ima mogućnost da stekne tu prestižnu oznaku.

“U praksi to znači da su vinogradari dužni da proizvedu što kvalitetnije grožđe , da prikažu sa koje se parcele bere i da od njega naprave vino koje pre puštanja na tržište ide u analizu. Konačni sud da li je vino vredno oznake geo porekla daje državna komisija”, kaže Bašić i dodaje da je sve više vina sa Fruške gore koja imaju mogućnost da nose oznaku koja predstavlja svojevrsni benefit.

Država je nizom stimulativnih mera dala stimulans vinsko vinogradarskom sektoru a najvažniji je dokument “Strategija razvoja vinogradarstva do 2030 godine” koja između ostalog sagledava mogućnost uvećanja površina pod vinogradima za oko 1.000 hektara godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here