Naslovna Srem Više hiljada meštana Golubinaca ostalo odsečeno od ostatka opštine

Više hiljada meštana Golubinaca ostalo odsečeno od ostatka opštine

PODELI
RTV

Jedini pružni prelaz između Stare Pazove i Golubinaca, zatvoren je pre nešto više od dve nedelje zbog izgradnje nadvožnjaka i rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta. To je izazvalo nezadovoljstvo građana s obzirom da je više hiljada meštana Golubinaca ostalo odsečeno od ostatka opštine, odnosno od lekara, hitne, policije, vatrogasaca i to najmanje šest meseci.

Umesto dosadašnjih 7,5 razdaljina između Golubinaca i Stare Pazove sada iznosi 20 kilometara i vodi preko Inđije, jer je jedina saobraćajnica prema Staroj Pazovi zatvorena zbog radova na pruzi, a alternativni put ne postoji.

Infrastrukture železnice su za rekonstrukciju svakog pružnog prelaza napravili projekte obilaska radova na osnovu postojećih saobraćajnica i za iste dobili saglasnost od javnog preduzeća putevi Srbije kao i lokalne samouprave. Međutim, ono što je izazvalo nezadovoljstvo meštana Golubinaca ali i onih koji žive sa druge strane pruge jeste činjenica da ih lokalna samouprava nije ranije upozorila na zatvaranje puta, kao i to što opština nije obezbedila alternativni put jer sadašnje stanje otežava ljudima odlazak na posao, đacima u školu, a dolazak policije, hitne ili vatrogasaca u razumnom roku je gotovo nemoguć, jer ni put koji sada vodi preko Inđije nije uređen već godinama.

„Poenta je u tome što tri puta je duži od ovog trenutnog, tj.od ovog koji smo koristili dok nije ukinut i što hitna pomoć, vatrogasci, policija..i radnici koji putuju, kao i školarci koji idu u školu, sada koriste put koji je tri puta duži. Sve može nekako da se prebrodi, ali nečiji će ljudski život zavisti od tog vremene“, rekao je meštanin Golubinaca Stevica Beljin.

„Mi dvadeset godina, i više, čekamo nadvožnjak i mnogo nam je potreban, ali nijedan beton na ovom svetu nije bitniji od ljudskog života“, dodao je meštanin Golubinaca Darko Rauk.

Ostavljeni bez odgovora i nezadovljni nereagovanjem mesne zajednice i opštine, meštani su se odlučili na proteste. Najpre u centru Golubinaca, a potom i ispred opštine Stara Pazova dokle su došli peške, jer kao što smo rekli – preko pruge se više ne može.radovi, golubinci5RTV

„Sada smo postavili uslove – da se taj kraći put koji je najavljen i koji bi praktično, u velikoj meri rešio ovaj problem zatvorenog puta, da se taj put izgradi, ali i oni koji ga nisu izgradili na vreme, koji su za to odgovorni da se imenuju i da budu smenjeni. Neko mora snositi odgovornost jer bukvalno su ljudima ugroženi životi“, istaknuo je odbornik u Opštini Stara Pazova Branislav Uzelac.

Radove na tom kraćem putu u dužini od 5 kilometara preko atara, najavila je lokalna samouprava, ali tek nekoliko dana pre zatvaranja pružnog prelaza.

„Mi smo počeli i radićemo ukoliko bi vreme koliko toliko dozvolilo ili čim bude dozvolilo, napravićemo obilaznicu, iz pravca Golubinaca da se skrene desno i da se izađe na nadvožnjak u Vojki“, rekao je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović .

A dobrih vremenskih uslova izgleda nije bilo čitave dve godine jer se od 2018 govori o izgradnji nadvožnjaka, o čemu je RTV i tada izveštavala, stoga izgradnja ovog alternativnog puta i dalje ostaje misaona imenica jer nove informacije iz opštine nismo dobili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here