Naslovna Život Više šetajte bićete kreativniji

Više šetajte bićete kreativniji

PODELI

Prestižni univerzitet Stanford uradio je studiju u kojoj su zabeležili da su šetači imali u proseku 60 posto bolje rezultate vezane za kreativnost divergentnog razmišljanja u odnosu na rezultate ostvarene prilikom sedenja.

Istraživači dr Merili Opezo i profesor Danijel Švarc kažu da nije bitno da li se šetnja odvija na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, budući da će krajnji rezultat biti isti- pospešeno kreativno razmišljanje.

Tim je sproveo četiri različita eksperimenta sa 176 osoba među kojima su bili studenti i druge odrasle osobe koje su obavljale različite zadatke, uglavnom vođene od strane istraživača kako bi se izmerilo njihovo kreativno razmišljanje.

Učesnici su obavljali zadatke pri različitim unutrašnjim i spoljnim uslovima kako bi se šetnja uporedila sa sedenjem. Na primer, kada su šetali u jednom od eksperimenata na otvorenom prostoru, učesnici koji su sedeli bili su u invalidskim kolicima, u kojima su gurani po stazi oko kampusa kako bi imali isto vizuelno kretanje kao i pri šetnji.

Postojale su različite kombinacije šetanja i sedenja, kao što su dva uzastopna perioda šetnje ili dva uzastopna perioda sedenja, kao i period šetnje praćen periodom sedenja, svi u trajanju od 5 do 16 minuta, a zavisno od zadatka koje je trebalo da obave.

Tri eksperimenta testirala su kreativnost divergentnog razmišljanja kod učesnika, što se odnosi na kreiranje ideja kao rezultata razmišljanja o različitim potencijalnim rešenjima, pri čemu je većina imala bolje rezultate kreativnosti divergentnog razmišljanja kada su hodali nego kada su sedeli.

Pri jednom eksperimentu u zatvorenom prostoru, tokom kog su hodali po traci za trčanje umesto sedenja, njihov prosečan rezultat kreativnosti divergentnog razmišljanja je bio 60 posto veći.

Tokom četvrtog eksperimenta koji je testirao kompleksniji tip kreativnosti, istraživači su pokazivali znakove koji su bili osmišljeni da zauzvrat podstaknu kompleksan odgovor. Kao rezultat ovog testa, istraživači su otkrili da je šetnja na otvorenom proizvela najmanje jednu visoko-kvalitetnu kompleksnu analogiju kod stopostotnog uzorka učesnika, nasuprot samo pedeset posto kada su sedeli na otvorenom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here