Naslovna Dogadjaj Višestruki benefiti od muzičkog obrazovanja

Višestruki benefiti od muzičkog obrazovanja

PODELI

U pećinačkom Kulturnom centru, od 1. septembra počela je sa radom Osnovna muzička škola “Teodor Toša Andrejević” iz Rume, koja će deci sa teritorije pećinačke opštine pružiti priliku da se muzički obrazuju kao redovni đaci ove škole na odseku klavir, odseku harmonika, odseku tambura i gitara, kao i solfeđo.

Kako nam je rekao direktor KC Jovan Devrnja interesovanje dece sa teritorije pećinačke opštine je veliko, što ne čudi, jer je dugogodišnja uspešna saradnja sa Muzičkom školom “Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice potvrdila do sada brojne muzičke talente.

“Izuzetno mi je drago da smo uspostavili dobru saradnju i sa rumskom Muzičkom školom “Teodor Toša Andrejević”, koja je odlučila da u Pećincima otvori izdvojeno odeljenje i da na taj način omogući našoj deci da se muzički obrazuju bez dodatnih troškova putovanja. S obzirom da je naša ustanova centar kulturnih dešavanja u našoj opštini, i da se već godinama trudimo da kulturu približimo svim stanovnicima pećinačke opštine, uz veliku podršku rukovodstva Opštine Pećinci obezbedili smo neophodne uslove za rad škole koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zahvaljujući entuzijazmu Darka Đokića, direktora rumske muzičke škole, uspeli smo da upišemo veliki broj dece. Iako epidemija korona virusa i dalje traje, naša ustanova se trudi da obezbedi kvalitetne kulturne, zabavne i tradicionalne sadržaje za poklonike kulture, ove godine onlajn, a sada smo u naš rad uključili i obrazovni deo i na taj način smo zaokružili kulturnu edukaciju mladih u našoj opštini” – istakao je Devrnja.

Izdvojeno odeljenje Osnovne muzičke škole “Teodor Toša Andrejević” u Pećincima od 1. septembra pohađa 13 učenika pripremnog razreda solfeđa i 15 učenika prvog razreda instrumenta. Po rečima Darka Đokića direktora muzičke škole, tokom pripremnog razreda sa najmlađima će se raditi na proceni muzičke sposobnosti i pripremi za instrumentalnu nastavu.

“Naša praksa je da decu koja su u pripremnom razredu u drugom polugodištu, prema afinitetu što se tiče instrumenata, upućujemo i na nastavu instrumenta, kako bi u prvi razred krenula spremna sa već jasnim saznanjem koji instrument žele da sviraju. Za sada u Pećincima imamo formirane odseke za klavir, harmoniku i tamburu, dok za sledeću školsku godinu imamo u planu i odsek gitare. Veoma smo fleksibilni što se tiče rasporeda časova, i to radimo u dogovoru sa roditeljima spram obaveza učenika. Benefiti od muzičkog obrazovanja su zaista višestruki – deca se daleko više i bolje razvijaju uz muziku, uz sviranje instrumenata, uz pevanje, druženje, a značajno se razvija i inteligencija deteta” – rekao je Đokić, i dodao da rumska muzička škola pored izdvojenog odeljenja u Pećincima, edukuje i decu u izdvojenim odeljenjima u Irigu i Staroj Pazovi.

Sa decom u Pećincima radiće nastavnik Dejan Ćirković na odseku tambure, nastavnica solfeđa Danijela Hornjak, Nikola Jovanović na odseku harmonike i nastavnica Branislava Trifunović na odseku klavir.

“Muzičko obrazovanje u klasi klavir traje 6 godina, a nakon završene škole učenici dobijaju svedočanstvo da su regularno završili jednu državnu instituciju i to kao redovni đaci. Naša nastava je organizovana tako da svaki nastavnik instrumenta i solfeđa drži učenicima dva časa nedeljno u jednom pravilnom razmaku, kako bi deca stekla kontinuitet vežbanja. Pošto smo mi državna institucija, postoji i dopunska nastava, kao i vannastavne aktivnosti koje realizujemo u vidu radionica, koncerata i drugih aktivnosti. Zbog epidemije korona virusa važno je napomenuti da poštujemo sve mere zaštite koje su propisane, zbog bezbednosti kako dece tako i nastavnog osoblja. Nastava instrumenta je individualna, što olakšava sam pristup učeniku i njegov brz progres, jer se mi prilagođavamo svakom učeniku i upoznajemo se sa njegovim sposobnostima. Kada je u pitanju grupna nastava solfeđa, učenici su pravilno raspoređeni, i ima ih 6 u u učionici i svi imaju maske. Naravno, zahvaljujući Opštini Pećinci i našoj matičnoj školi obezbeđena su nam dezinfekciona sredstva koja su nam neophodna za dezinfekciju instrumenata, dece i prostora, a na ulazu je postavljena i dezinfekciona barijera” – izjavila je Branislava Trifunović.

Rumska Osnovna muzička škola osnovana je 1948. godine i tada je bila prva muzička škola u Sremu koja je okupila muzičke stručnjake i počela da neguje podmladak. Tek kasnije, 1988. godine škola je ponela ime svog sugrađanina Teodora Toše Andrejevića muzičara i osnivača prve muzičke škole u Beogradu, a škola danas broji preko 300 učenika koji se muzički obrazuju na odsecima – klavirski odsek, odsek harmonike, duvački odsek, gudački odsek, trzački odsek i odsek solo pevanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here