Naslovna Srbija Visoki Dečani: Zaštita vojnika KFOR-a i dalje neophodna

Visoki Dečani: Zaštita vojnika KFOR-a i dalje neophodna

PODELI
Foto Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da je potrebno da vojnici KFOR i dalje čuvaju manastir zbog napada albanskih ekstremista.

Saopštenje je usledilo nakon izjave ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrule Čekua da Dečanima više nije potrebna zaštita vojnika KFOR.

“Potrebna je (zaštita) zbog četiri oružana napada albanskih ekstremista, grafita Islamske države na našim zidovima, hapšenja naoružane grupe Albanaca 2016. na našim kapijama, nepoštovanja zakona Prištine, ali i sudske presude”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju na Tviter nalogu manastira navodi se i da je prisustvo KFOR neophodno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane na Kosovu i Metohiji.

“Vlada u Prištini se ponaša kao da je ovo etnički čista albanska zemlja. Našem manastiru se često negiraju identitet, zakonska prava, a izložen je i govoru mržnje u medijima. Sve dok naš život na KiM bude ugrožen (kao što su priznali UNESCO, EvropaNostra i druge međunarodne organizacije) potrebna nam je zaštita KFOR, institucionalna i bezbednosna”, poručuju u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here