Naslovna Srem Pećinci “Vitezovi” i volonteri zajedno pod bedemima Kupinika

“Vitezovi” i volonteri zajedno pod bedemima Kupinika

PODELI

Peti Međunarodni volonterski arheološki kamp „Kupinik 2018“ završen je odlaskom volontera u subotu 15.septembra. Tokom trajanja kampa, od invazivnog rastinja, korova, ali i trulih debala i osalog barskog nanosa, očišćena je velika površina prilaza tvrđavi Kupinik, prostor podgrađa, šanca, kao i Gornji grad. Površina od preko 1,5 hektara, od neprohodne i zadivljale pretvorena je čistu i posetiocima dostupnu lokaciju.

Poslednjeg radnog dana kampa, stranim volonterima, priključili su se i članovi Udruženja za negovanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda i „Beli vukovi“ iz Novog Sada, koji su po rečima jednog od organizatora Kampa, Perice Odobašića arheologa i predsednika kupinskog Udruženja “Zeleni pogled”, svojim učešćem pokazali i dokazali svoju posvećenost očuvanju Kupinika kao poslednje prestonice srpske srednjovekovne države, koji je samim tim lokalitet izuzetno značajan za nacionalnu istoriju.

“Na neki način Kamp i angažovanje „Belih orlova“ nastavak su „Dana zmajeva“, manifestacije prvi put održane u maju ove godine. Iskreno se nadam da se briga o ovom biseru naše nacionalne istorije neće svesti samo na desetak dana rada godišnje, tokom volonterskog kampa, već da će se institucije zadužene za zaštitu i istraživanje spomenika kulture aktivno i vremenski neograničeno, odnosno kontinuirano, uključiti u bezrezervne napore pećinačke lokalne samouprave u očuvanje i revitalizaciju Kupinika” – rekao je Odobašić.

Organizatori petog Arheološkog međunarodnog volonterskog kampa „Kupinik 2018“ su Udruženje građana „Zeleni pogled“ iz Kupinova i Mladi istraživači Srbije. Kamp se i ove godine održavao pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta, a logističku podršku organizaciji Kampa pružila je Turistička organizacija opštine Pećinci.

Kamp je završen tamo gde je i počeo – pod bedemima Kupinika, gde su volonteri, zajedno sa “vitezovma” na trenutak oživeli duh srednjeg veka tokom radionice streličarstva.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here