Naslovna Srbija Vlada odobrila zapošljavanje 1000 diplomaca medicine

Vlada odobrila zapošljavanje 1000 diplomaca medicine

PODELI
Foto: Tanjug

Vlada Srbije danas je usvojila Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, čime će biti omogućeno nesmetano, efikasno, kontinuirano i svima dostupno pružanje potrebne zdravstvene zaštite.

Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopšteno je posle sednice vlde.

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Republike Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine, a analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa, pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje.

Vlada je usvojila i Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 – 2026. godine kako bi se dobilo povezano, efikasno zdravstvo i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima.

Na taj način omogućiće se brza i bezbedna razmena podataka u elektronskom obliku i donošenje odluka baziranih na podacima.

Ciljevi Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu uključuju uspostavljanje novih tehnoloških rešenja koja će omogućiti bezbedan pristup podacima u državnom i privatnom sektoru, istraživanje i razvoj korišćenjem podataka, razvoj i upotrebu veštačke integligencije, unapređenje informacono-tehnološke infrastrukture u zdravstvu i olakšati građanima pristup podacima i zdravstvenoj zaštiti.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o održavanju i unapređenju Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka kojom se uspostavlja zakonodavni okvir za korišćenje Data centra od strane državne uprave i lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika, dok je deo resursa dostupan naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Data centar predstavlja sigurnu lokaciju za čuvanje rezervnih kopija podataka i aplikacija, čime se obezbeđuje sigurnost i kontinuitet u pružanju elektronskih usluga i omogućava centralizovan razvoj pojedinačnih i deljenih elektronskih servisa organa javne uprave.

Definisanjem standarda biće unapređen sistem elektronskog poslovanja, korišćenje najsavremenijih IKT kapaciteta u pružanju usluga korisnicima, smanjenje rizika od gubitka podataka koji su od velike važnosti za Republiku Srbiju, kao i podrška razvoju digitalne transformacije Srbije.

Vlada Srbije donela je odluke o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za tri beogradska instituta: Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Institut društvenih nauka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here